10 maart 2011

Albert Heijn en Aldert Onrust



In de NRC van 15 januari stond een fraai In Memoriam van Albert Heijn jr, een generatiegenoot van mijn vader. De voorouders van mijn vader kwamen uit Oostzaan, net als Albert Heijn sr. Het familieverhaal vertelt dan ook over het kleine winkeltje waar Albert Heijn ooit begon. Als ik nu het verhaal achter de stichter Albert Heijn lees dan was het toch vooral het kapitaal van zijn vaders' erfenis en dat zijn echtgenote in heeft gebracht, in combinatie met het ondernemerstalent van AH sr zelf dat voor de fantastische start van het bedrijf heeft zorggedragen. En daar heeft de onlangs overleden Albert Heijn jr. de apotheose van verzorgd. Want wat is het voor een prachtig bedrijf geworden daar waar Simon de Wit (wie kent die oude keten nog?) en de Gruijter (ondanks hun schitterende winkels) het onderspit hebben moeten delven.
Mijn overgrootvader, Aldert Onrust had destijds een gloedfabriekje in Oostzaan en verkocht kooltjes voor in de stoof en heet water voor de was aan de mensen; producten die gedoemd waren te verdwijnen daar waar de voedingsmiddelen natuurlijk blijvend waren. Met mijn vader heb ik nog de plek bezocht waar het gloedfabriekje ooit had gestaan en ook het huis waarin zijn grootouders, mijn overgrootouders dus ooit woonden.
Hier ziet u de laatste rustplaats van mijn overgrootouders en mijn oud-tante Katrien Onrust, op het kerkhof bij het karakteristieke kerkje in Oostzaan. Ik ga er nog regelmatig heen om de historie te voelen; mijn vader was zo gek op Oostzaan. Even verderop is het familiegraf van de familie Heijn. Zelfs mijn vader, die zelf nooit in Oostzaan heeft gewoond sprak met eerbied over deze deftige rijke familie. Ik zal eens kijken of Albert Heijn jr daar ook is begraven vorige maand. Ik denk het niet want zo deftig was Oostzaan niet.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: