04 april 2011

De ouderwetse drogist

Interieur van een drogisterij, lang geleden

Onlangs liep ik door de binnenstad van Breda op weg naar het NS station. Daar viel mijn oog op zo'n gezellige ouderwetse drogist. Eens even naar binnen met de bekende smoes van een half pond zoete drop. En ja hoor, een opeenstapeling van onduidelijke producten, stopflessen met drop, potten met zoethout, stroopsoldaatjes (die in mijn jeugd 5 cent kostten en in de jeugd van mijn ouders één cent en van mijn grootouders een halve cent). Ergens in een nis stonden van die bruine flessen met Latijnse opschriften, net als in die drogisterij op de Slotermeerlaan in Amsterdam, de drogisterij die zo'n invloed zou hebben op mijn latere loopbaan.
Mijn vader had voor de oorlog een studie opgepakt als chemisch analist, althans zo is dat in mijn geheugen geprent. Vooruitlopend had hij achterin de werkschuur van zijn vader een klein "laboratoriumpje" ingericht. Met allerlei verschillende flesjes met kurken, reageerbuizen, reageerbuisrekje. Voor een jong kind buitengewoon geheimzinnig en verwachtingsvol. Op een dag heeft mijn vader dat door spinrag overdekte labje ingepakt en meegenomen naar mijn ouderlijk huis. En daar, op de zolder liet hij me wat experimentjes zien. Ook kreeg ik het boek "Jongens en scheikunde" van hem. En theoreet, als ik nog steeds ben, heb ik dat boek volledig gelezen en voor zover ik het kon beoordelen, ook begrepen.
Dat betekende dat ik ook mijn eigen experimenten wilde gaan doen en daarvoor ook wat chemicaliën nodig had. Die kon ik kopen bij de genoemde drogist op de Slotermeerlaan. Die winkel is al decennia geleden verdwenen, maar als ik er langs kom moet ik altijd denken aan die wat oudere man, die voor 15 cent kopersulfaat of kaliumpermanganaat voor me afwoog. Wèl vroeg hij me op enig moment om niet meer op zaterdag langs te komen, want dan was het zo druk in de winkel.
Later ben ik scheikunde gaan studeren. Naast mijn vader heeft ook deze geduldige drogist bij die studiekeuze een rol gespeeld. Daaraan moest ik denken toen ik bij die drogist in Breda binnen stapte en een half pond zoete drop bestelde.

Geen opmerkingen: