15 juli 2011

CT-scan redding rokers

Met dit ronkende bericht opende de voorpagina van "de Spits", het lijfblad van treinrijdend NL. Hoe misleidend is dit alles en hoe walgelijk. Wat zal de voorzitter van van het 14e Wereld Longkanker Congres (IASLC) zich raar voelen toen hij dit bericht las. Ongetwijfeld zal hij "het stoppen met roken", of veel beter nog "het nooit beginnen met roken" als oplossing voor longkanker hebben genoemd. Nu lijkt het net of je als roker je gang maar kunt gaan omdat opsporing "op tijd" kan plaatsvinden. Dat het slechts bij 20% van de gevonden personen "redding" brengt, ontgaat de meeste rokers vrees ik. Iedere verstokte roker zal denken dat hij bij deze happy few zal behoren.
De door de journalist aangehaalde kanttekeningen van de congresvoorzitter worden natuurlijk volledig onderschat zoals dat er veel afwijkingen zullen worden gevonden die niet altijd duiden op longkanker en dus veel vervolgonderzoek en dus veel geld nodig maken. De verloren maanden of jaren levensgeluk wanneer je wel "gevonden wordt", maar toch dood gaat na een deels overbodig ziekbed. De ongerustheid wanneer er "afwijkingen" worden gevonden. En verder natuurlijk de wenselijkheid van collectieve financiering van dit te vermijden risico, maar dat is een ander hoofdstuk natuurlijk.

Ik zet kanttekeningen bij dit bericht. In de eerste plaats omdat het inzetten van de ICT-scan bij niet zieke mensen voor de vroegopsporing van longkanker bij rokers toch behoorlijk lijkt op bevolkingsonderzoek en mijns inziens voor geen meter voldoet aan de criteria van Wilson en Jungner rond bevolkingsonderzoek. Verder omdat het geheel voorbijgaat aan de juiste benadering van het voorkomen van longkanker, namelijk het stoppen met roken. Verder is dit "interview" voor mij weer eens te meer een bewijs dat je als wetenschappelijk deskundige nooit een interview ongelezen moet laten publiceren.

Ik kon m'n ogen niet geloven toen ik dit idiote bericht las. Wel leuk onderwerp voor een Bloggie natuurlijk!

Geen opmerkingen: