12 september 2011

Zeus, de bliksemslingeraar


Mijn buurman Hisso, meteoroloog, werkzaam bij het KNMI, riep al van zijn balkon dat er stevig weer op komst was. Het was afgelopen zaterdag goed raak; een onweer zoals ik dat slechts één keer eerder heb meegemaakt en dat was op Samos, Griekenland, in 1978. Het weerlichtte bij voortduring. Ik heb er een paar videootjes van gemaakt waarvan u er één kunt zien op Youtube. Later hoorde ik van Roos dat er in NL nog niet eerder een dergelijk hoge frequentie van de bliksem was waargenomen; het was dus echt een zwaar onweer. Ik had de balkondeur open staan; op een zeker moment hoorde ik vanuit de keuken de wind gieren en het regende pijpenstelen. De regen stroomde de kamer binnen, dus snel de deur dicht gedaan. Een regengordijn waardoor ik de overkant als door een waas zag, ongelooflijk, maar ook heel kort van duur. Het was een zeer lokaal onweer dat o.a. over de regio Utrecht trok.
Vanouds werd de bliksem beschouwd als een teken van oppergod Zeus. Degenen die mij beter kennen weten dat ik als agnost merkwaardig genoeg grote waarde hecht aan de verschijnselen die door de oude Grieken werden beschouwd als afkomstig van de Goden. Dat komt vooral voort uit de schitterende boeken van Homerus, de Ilias en de Odysseia die mij aanzienlijk meer aanspreken dan "Het Boek". Zo zie ik de bliksem of de donder ook als een teken van Zeus. Dit heftige onweer van zaterdagavond, maar ook de volstrekt onverwachte donderslag toen Arja met Gijs bij mij op visite was en de zwanen die van rechts kwamen beschouw ik als tekenen van de hemelse Goden. Ben je dan echt agnost vraag ik me af.
Toen ik dat een keer vertelde aan een goede kennis van me, Henk F., zelf zwaar christelijk en zelfs werkzaam geweest in de zending, deinsde hij bijna terug met de woorden: "je bent een heiden". Grappig genoeg beschouwde ik dat ook als een compliment.

Geen opmerkingen: