12 maart 2012

Genealogie in Zuid Laren

Onderdeel van het monument ter ere van de paardenmarkt
in Zuid Laren
Vandaag op bezoek geweest bij mijn achternicht en haar echtgenoot, Karel deV, die ik al eerder noemde vanwege zijn genealogische expertise. Eerder maakte hij voor mij een stamboom van mijn afkomst tot in de zevende graad; 128 voorouders in alle lijnen. Zij wonen in Zuid Laren, het Drentse plaatsje dat bekend is vanwege zijn meer dan 800 jaar oude paardenmarkt. Een groot monument, geplaatst ter ere van het 800-jarig bestaan van deze markt staat prominent bij de Brink.
Het was een weerzien na bijna vijftig jaar. Door toedoen van deze hobby van Karel hebben we elkaar weer in het vizier gekregen. Mijn broer had een deel van de gezamenlijke stamboom verkregen via een andere achternicht. Met het onvolprezen internet heb je dan zo contact met elkaar. En Karel heeft toen de bovengenoemde stamboom voor mij gemaakt. Hij wilde mij ook laten zien hoe dat ging. Maar natuurlijk begonnen we met oude herinneringen op te halen. Onze oma's waren zusters; een Amsterdamse, muzikale familie die geweldig gezellige familiefeesten kon houden. Mijn achternicht en haar tweelingzuster zongen; hun vader speelde accordeon.
V.l.n.r. de drie zusters, Tante Anna,
tante Riek en mijn oma Mien
Ik weet nog van een feest op drie hoog in de Kinkerstraat waar mijn oma woonde dat de vloer gewoon op en neer ging van de feestvreugde. Maar er waren natuurlijk nog veel meer anekdotes, ook familie gebeurtenissen van wat geheimzinnige aard die we met elkaar uitwisselden.
Karel toonde mij de verschillende databases waaruit hij de informatie putte; dat gaat tegenwoordig vrijwel geheel met Internet; veel informatie is ontsloten. Met die informatie heeft hij een enorm bestand van personen opgebouwd. Heel imposant.
Ik kreeg nog een uitdraai van de persoonskaart van mijn overgrootvader mee en twee fraai ingebonden boekjes van de stamboom van mijn familie nu in zeer overzichtelijk formaat.
Zij beschikten over een foto van de drie zussen; drie struise oudere dames met een "Margareth Thatcher handtasje", heel karakteristiek. Die plaats ik hier ter afsluiting. Ik heb een heerlijke dag gehad.



Geen opmerkingen: