28 maart 2012

Hella Haasse en cassoulet



Hier zit ik te smullen van mijn eerste poging
om cassoulet te maken. Was al heel lekker!
M'n tas stond al ingepakt en klaar voor een nieuwe étappe van het Pieterpad. Echter, het bridgen van gisteravond en vermoeidheid vroegen hun tol; lekker tot acht uur blijven liggen en me voorgenomen om het vandaag eens heel rustig aan te doen. Bij Roos langs gegaan voor een kop koffie, maar ze was al op weg naar Utrecht voor haar opera programma bij de Konsert Zender Utrecht (KZU). Een krante-artikel dat bij haar lag verhaalde over een Tentoonstelling in het Haags Gemeente Museum van Willem Maris; daar wil ik beslist naar toe. Niet alleen vanwege het talent van deze derde broer van het beroemde schildersgeslacht Maris, maar vanwege de oude landschappen die hij in deze pré-fotografische tijd heeft vastgelegd. Bij museum bezoek gaat het mij niet louter om de genialiteit van de schilder (zoals Vermeer en Rembrandt) maar vooral ook om de inhoud van wat zij laten zien: een verloren landschap waar ik mij geweldig in kan verlustigen en dat ik eigenlijk ook zoek bij mijn wandelingen in de periferie van NL en in wat minder "ontwikkelde" gebieden als het platteland van Spanje. Dus, op naar Den Haag (kan ik mooi combineren met een bezoek aan dochter en kleinzoon). De TT duurt nog tot 12 april, voortmaken dus!
En natuurlijk ga ik vandaag aan de slag met het recept van de cassoulet. De basis wordt gevormd door kippenbouillon; die heb ik al getrokken van een kilo kippenvleugeltjes met wat zout en een ongeschilde ui; heerlijk geurige bouillon. Het recept heb ik uit het boek: "In de Franse keuken" van de oude Parool/Life serie. Dit kookboek wordt in de beroemde Dikke van Damme aangeraden voor de bereiding van Paté; moet ik ook nog eens maken. (Moeilijk om nog aan te komen, maar er zijn nog enkele exemplaren te koop zag ik heden 28 maart.) In dit boek vond ik ook een lang gezocht recept voor "Coquille St Jacques à la Parisienne" in; daar eet je je vingers bij op. Maar het recept voor de cassoulet is zo ingewikkeld, dat ik er pas langzaam maar zeker achter kwam hoe ik dat aan moest gaan pakken (en ik ben chemicus en toch wel gewend om van protocol af een reeks handelingen te verrichten).
En dan tussendoor koffie en wat door de Elsevier bladeren die ik altijd van mijn buurvrouw doorgeschoven krijg; en daar kom ik een "In memoriam" van onze onvolprezen Hella Haasse tegen; een teken! Want ik zocht naar een inspirerende schrijver; was een beetje klaar met het hap snap lezen dus straks ook maar eens even naar de bieb. En zo kom ik deze heerlijke zomerdag wel door met wat pielen en lekker zonnen op het balkon. En vanavond naar de Masterclass op het conservatorium Utrecht waar Rudolf Jansen en Charlotte Margiono jonge zangers hun kennis overdragen omtrent liederen van Strauss.

1 opmerking:

Zilvervis zei

Geachte 11science, Het plezier spat af van je blogpost, leuk! Joie de vivre, die gerechten lijken erg lekker. Je noemde ook Konsertzender Utrecht, reden voor mij om door te verwijzen naar het artikel over dit sympathieke initiatief dat ik net op mijn blog geplaatst heb:
http://zilvervis.net/2012/11/15/konsertzender-utrecht-van-ver-buiten-de-stad-bereiken-ons-verzoeken/