12 april 2012

Cyprioten

See full size image
Aardappels van Cyprus met de rode aarde er nog aan
Gisteren was ik in Vaals, bij mijn ouwe vriend Dick. Dat is toch wel een heel eind reizen voor een enkele dag; ik was 3.30 uur onderweg, maar dan heb je ook wat. Het is inmiddels "Spargel-zeit", en dat zul je weten in Limburg. Dick had op de dinsdagmarkt 2 kilo onwaarschijnlijk dikke asperges gekocht, geschild en wel. Daar hebben we 'savonds heerlijk van gegeten. Dick liet mij bij het koken niet alleen "Limburgs goud", (bijnaam voor de asperges) maar ook de glanzende aardappels zien die hij ging bereiden. Gewoontegetrouw vroeg ik waar die vandaan kwamen; stond niet op de zak en Dick had geen idee; interesseerde hem ook absoluut niet.
Dick is een goedzak die altijd voor z'n vrienden wat over heeft en gaf me het restant van de asperges mee om vanavond samen met Roos te consumeren. Zojuist heb ik de voorbereidingen getroffen voor het feestmaal dat ik haar vanavond voor ga zetten; asperges met zure eiersaus en gebakken piepertjes. Daartoe heb ik de laatste "Cyprioten" geschild, de aardappels die ik 'swinters bij voorkeur koop, bij John de Kroon, op de Biltse markt, afkomstig van Cyprus. De knul die vrijdags wel helpt bij John had geen idee wat ik bedoelde toen ik 2 kilo Cyprioten bestelde; nooit van gehoord, terwijl ze voor z'n neus stonden.
Bij het bereiden van mijn dagelijks maal ga ik steeds uit van basis ingrediënten; afgezien van tomaten in blik gebruik ik nooit iets dat met conserveringsmiddelen is bewerkt of voorverpakt uit plastic, blik of wat voor andere receptaculae dan ook, komt. Dit "vreemde" gedrag komt niet primair voort uit gezondheidsdrift maar uit het ontbreken van gemakzucht; dat is een zeer menselijke eigenschap die mij (althans waar het voedselbereiding betreft) behoorlijk vreemd is. De opmerking: "het kost zo veel tijd" pareer ik altijd met: "het hele leven kost zo veel tijd". Dingen waar je genoegen aan beleeft en dat zijn toch de basisactiviteiten als voedselbereiding, voortbeweging (wandelen en fietsen dus) en vrije tijdsbesteding kosten toch geen tijd, nee dat zijn zaken die je met aandacht moet doen en van moet genieten. Althans, zo denk ik erover.
En zo heb ik inmiddels (het is 8.00 uur) het restant van de Cyprioten geschild, in stukjes gesneden en gekookt; de asperges gekookt en het kooknat afgegoten voor de saus; de saus bereid ik met boter, bloem, kooknat, room, eidooier en wat citroensap. Aardappeltjes bak ik in boter en het restant van het vet waarin ik de "pluma" heb gebakken.
De voorbereidingen heb ik zo vroeg op de dag getroffen omdat ik zo naar Den Haag ga; met Huib afgesproken om een middagconcert bij te wonen en hij gaat Linux op één van mijn ouwe laptops zetten, dus die PC ga ik straks overdragen.
Ik zal Roos vanavond verwennen; al dat kook gedoe schept mij zo veel genoegen; dat zou ik iedereen gunnen, maar velen halen boodschappen bij AH en rukken alles uit een pakje, blikje of zakje en ontzeggen zich daarmee dit genoegen helaas. Maar wellicht zie ik het verkeerd hoor; gemakzucht is een heel normale biologische eigenschap en niet alleen van de mens.
PS We hebben uiteindelijk heerlijk gegeten!

Geen opmerkingen: