26 april 2012

Single niet welkom in restaurant?

Wie denkt er niet aan van der Valk als je
een toekan ziet?

In de Metro, ochtendblad van iedere treinreiziger sinds "De pers" is verdwenen, las ik op de voorpagina: "Single voelt zich niet welkom in restaurant". Dan moet mij toch een ervaring van het hart, zij het dat die inmiddels van bijna dertig jaar geleden is. Mijn oudste was met veel moeite ter wereld gekomen en ik moest om vrouw en kind te bezoeken dagelijks naar het VU ziekenhuis in Amsterdam gedurende een kleine twee weken. Ik werkte in Utrecht en woonde, hoe kan het anders, in Bilthoven, dus een hele drukte.
Op een avond kwam ik na het bezoekuur en het stuk rijden om pakweg 21.30 uur aan in Bilthoven. Inmiddels had ik een reuzetrek en natuurlijk niets in huis, dus naar "De Biltsche Hoek", een restaurant langs de weg (ja ja toen had ik nog een auto) bij ons in de buurt. Het restaurant was nagenoeg verlaten dus met de nodige terughoudendheid vroeg ik of ik nog terecht kon: "ja natuurlijk meneer", dat gaf me al een warm gevoel. En toen de bestelling werd opgenomen en ik vroeg wat ik nog mocht bestellen: "wat u wilt meneer, kiest u maar van de kaart". Noem dat maar eens "niet welkom". Ik heb daar in m'n eentje in dat grote restaurant heerlijk gegeten en kon ook, zonder het gevoel dat ik werd weggekeken een nagerecht nemen. Daarom geen kwaad woord van mij over van der Valk! Later heb ik nog eens zo'n positieve ervaring gehad in dat zelfde restaurant, waarvoor hulde.
Dat was afgelopen weekend wel wat anders in restaurant "de Smederij" in Enkhuizen. M'n broer had een paar geschenk bonnen van dat restaurant van een zakenrelatie gekregen, maar hij wilde er nooit meer eten vanwege de poeha en de kleine porties; hij had nog voor een fors bedrag aan bonnen liggen.
 Hij had absoluut gelijk; vooral het nagerecht, een kaasplankje was zo belachelijk dat ik er nog over in de lach schiet als ik er aan terug denk. Van drie zachte kaassoorten elk twee flintertjes; te zot voor woorden. Wel een heel vriendelijke bediening en een gemoedelijke sfeer, maar het eten stelde niks voor. En het zat er helemaal vol; maar inderdaad, geen singles. Wij voelden ons er heel welkom, maar zullen er nooit meer terug komen. De prijs/prestatie verhouding was wel erg zoek.

Geen opmerkingen: