09 mei 2012

De madonna van Nedermunster

Flora van Titiaan

Eindelijk ben ik gezwicht voor de "e-reader", het moderne lezen, zal ik maar zeggen. En meteen was het raak. Tussen de mij beschikbare e-pubs bevond zich het decennia geleden door mij gelezen boek van Hubert Lampo: "de madonna van Nedermunster". En opnieuw bezorgde het boek mij kippenvel; Lampo is toch wel één van de grootste vertellers van ons taalgebied. En dan het merkwaardig toeval dat ik dit boekje/verhaal (34 pagina's, dus in één keer uitgelezen) heb gelezen vlak na de Via Cappello 23 van Christiaan Weijts. De subtiliteit waarmee Lampo de omgang tussen man en vrouw beschrijft versus het in mijn ogen geperverteerde gedrag zoals Weijts dat beschrijft. Maar een parallel in de thematiek is onmiskenbaar: de relatie tussen schilder en zijn model.
Het magisch realistisch beschrijven van een folkloristisch cultureel verschijnsel en de ontmoeting met de historische hoofdpersoon is zo onwaarschijnlijk mooi. Ik wist niet meer hoe het boekje heette maar wilde het graag herlezen. En dat is dan nu gebeurd dankzij de e-reader en de beschikbaarheid van de e-pubs. Lof voor de nieuwe technologie. Natuurlijk bestaat er geen portret van de Madonna van Nedermunster; daarom heb ik een fraai portret bijgevoegd van de schilder Titiaan, zoals genoemd in het boek van Christiaan Weijts.
Gelukkig heb ik nu mogen ondervinden dat het lezen met de e-reader nog makkelijker gaat dan met het klassieke boek. En je hoeft geen stapel boeken meer mee te torsen. Nu nog ondervinden hoe lang de accu meegaat.

Geen opmerkingen: