29 mei 2012

Eten in de Dordogne

Vooral in restaurant Au Bon Acceuil in Limeuil heb ik vorige week zo ontzettend lekker gegeten. Roos was wat minder tevreden omdat haar "lapin" bepaald niet erg gaar was. Maar mijn diner was grandioos: eerst een stevig bloc foie gras, vervolgens het hoofdgerecht, een stoofpotje van lamsvlees met een overheerlijke bijlage van Sarladaise aardappeltjes en tot slot natuurlijk de onvolprezen Crême Brulée. Helaas eet men in de Dordogne altijd zo laat dat je als Hollander de hele nacht foie gras ligt op te boeren. Maar ja, een kniesoor die daarop let.
Pommes de terre Sarladaises

Later in Belvès heb ik een hele serie ansichtkaarten gekocht met daarop receptuur van de verschillende kenmerkende Dordogne gerechten. Hierbij vindt u het recept voor de Pommes de Terre Sarladaises oftewel, aardappels op de manier van Sarlat. Inmiddels heb ik dit gerecht hier thuis al twee keer gemaakt, waarbij ik de receptuur iets heb aangepast. Tenslotte zijn wij Nl'ers toch meer aardappelkenners dan die stokbroodeters nietwaar.
Recept
Vastkokende aardappels schillen en in kleine blokjes snijden. 15 minuten koken in zout water. Vervolgens bakken in ruim boter of beter nog, eendenvet (verkrijgbaar bij slagerij van Loo in de Bilt). Regelmatig omschudden/omscheppen. Zodra de aardappelstukjes rondom licht aankleuren doe je daar een fors aantal in dunne plakjes gesneden knoflooktenen bij en die bak je mee. Tot slot een handvol fijn gesneden platte peterselie meebakken. Warm opdienen en genieten maar.
Roos en ik hebben dit gisteravond gegeten met een salade van Gésiers, ook zo'n Dordogne gerecht bestaande uit een mengsel van IJsbergsla en paardesla (bladeren van de paardenbloem, lekker sterk van smaak) met daarop de opgewarmde, in plakjes gesneden Gésiers (maagjes van eend, blikjes gekocht bij de slager in Belvès) en walnoten. Het eendevet gaat ook over de sla en eventueel nog wat "huile de noix", oftewel walnotenolie (was helaas op). En tot slot Crême Brulée . We hebben opnieuw gesmuld.

Geen opmerkingen: