01 mei 2012

Het Kootwijkerzand

Callophrys rubi-01 (xndr).jpg
Het "Groentje", zie je veel in de heide

Op Koninginnedag met Ab aan de wandel geweest op het Kootwijkerzand. Daar was ik niet eerder wezen wandelen; om achteraf wat onduidelijke reden wellicht, want het is een fantastisch wandelgebied. Ab kwam me al vroeg met de auto ophalen en om 9.00 uur waren we al in Kootwijk. Gedurende de wandeling werd het steeds fraaier weer. Ik dacht dat het Hulshorsterzand een groot aaneengesloten natuurgebied was, maar hier middenop de Veluwe blijkt het Kootwijkerzand nog een stuk groter te zijn. Om dat te illustreren had Ab een hoog-kwalitatieve verrekijker bij zich en hij toonde mij, vanaf een uitzichttoren die we al snel bereikten "de Kathedraal", oftewel het gebouw van de voormalige wereldomroep. We liepen over het stuifzand en de heide naar dit imposante gebouw. Onderweg toonde Ab mij plekken waar in de Karolingische tijd resp. de Romeinse tijd nederzettingen waren. Ab had in zijn jonge jaren veel rondgezworven in deze contreien en had destijds archeologen hier aan het werk gezien.
Het imposante vooraanzicht van vooralig Radio Kootwijk
Ik had "Radio Kootwijk" wel vaker in de krant gezien, maar van dichtbij en in werkelijkheid was het toch anders: een imposant betonnen gebouw, volgens de inscriptie van 1923 en destijds in het leven geroepen voor het leggen van direct radiografisch contact met "ons Indië"; een tijd die je je nu niet meer voor kunt stellen. Met Internet en satelliet telefonie is het doodnormaal geworden om direct contact te hebben met het andere eind van de wereld of zelfs een onnozel internetspel te doen met een gezelschap dat over de hele wereld verspreid is. Maar deze gedachten welden zeker niet bij mij op tijdens de wandeling door het vrijwel verlaten grote natuurgebied; zelfs de hoogspanningsdraden ontbraken; volgens Ab waren deze verwijderd want vroeger stonden er wel degelijk hoogspanningsmasten in dit schitterende natuurgebied.
Onderweg zagen we veel insecten en zelfs een tweetal mannetjes van de levendbarende hagedis. Ab maakte mij opmerkzaam op allerlei vogels die luid van zich lieten horen en via de verrekijker ook dichterbij konden worden gehaald. Maar dat gold ook voor insecten zoals het hier getoonde Groentje, een prachtig vlindertje dat hier zeer talrijk voorkwam. Overigens is de foto van Internet geplukt.
Een wat sloom mannetje van de
levendbarende hagedis
Insecten kon je met de kijker ook heel dichtbij halen. Zo'n kwaliteitskijker is behoorlijk kostbaar maar ik moet me die aanschaf maar eens gunnen; lijkt met geen "valse behoefte", zoals een I-phone (har har).
We liepen nog langs het militair oefenterrein "de Harskamp" waar menig jongmens werd afgeknepen om een goed soldaat te worden. Het werd steeds warmer en m'n water begon op te raken; ik had er spijt van dat ik de korte broek thuis had laten liggen. Zo langzamerhand gingen we weer richting Kootwijk. Daar was de koninginnedagviering nog in volle gang. Gelukkig had ik nog een liter thee in thermosfles in de auto staan want ik had flink dorst gekregen. Een heerlijke dag waarin we volgens mij 25 km en volgens Ab 15 kilometer hadden gewandeld. Mijn GPS had het af laten weten omdat ik er (zeer goedkope, maar waardeloze) batterijen in had gedaan. Maar Ab meldde mij later dat het 21,3 kilometer was geweest. 

Geen opmerkingen: