14 mei 2012

Kalf nr 5757

Hier sta ik als boerenknecht
Een paar jaar geleden werkte ik regelmatig als vrijwilliger bij boerderij Boom en Bosch; ik hielp Dirk in de stal. Het was in een tijd dat ik overspannen was vanwege het werk; het eenvoudige werk van voeren en schoonmaken is goed om de geest te verzetten; het contact met de dieren ontspant ook. Natuurlijk ben ik gek op dieren en kon ik daar in de stal mijn lol op.
Een heel leuk aspect was natuurlijk de geboortes van de jonge dieren en het groeiproces van de kalveren. De stiertjes werden snel afgevoerd voor de mesterij, maar de koekalveren werden opgefokt tot melkkoeien. Het heeft mij altijd verwonderd hoe Dirk al die koeien stuk voor stuk kende; ik hoefde maar een plaats in de stal of een halsnummer of een oornummer te noemen en hij wist altijd precies om welke koe het ging. En nu vond ik het zo leuk om eens zo'n kalfje verder te volgen. Dan moest ik proberen het oornummer te onthouden. En dat lukte mij bij nummer 5757, u begrijpt wel waarom. Ik had het beestje vlak na de geboorte geholpen met leren drinken; ik had het gezien tussen de andere kalveren in het kalverenhok en later in het weiland tussen de pinken. Het is aandoenlijk om te merken dat de dieren je dan herkennen en opgewekt naar je toe komen. En deze winter zag ik haar al in de melkstal staan. In die tussentijd had ze ook gekalfd en produceerde ze mee.
Vorige week vroeg ik Dirk hoe lang die cyclus ongeveer is; dat is slechts twee jaar. Dus tussen het moment van geboorte tot het moment van zelf moeder worden en melk geven ligt slechts twee jaar!

Geen opmerkingen: