03 mei 2012

Weer eens een kippenren maken

Peter en ik druk aan het werk met het bevestigen van\
het kippengaas aan de palen.
In onze grote tuin in de Hoflaan hebben we 25 jaar lang kippen gehouden. In 1981, bij mijn promotie kreeg ik mijn eerste nachthok; in elkaar getimmerd door collega Walter. Een ren maken vond ik best lastig en de eerste ren was ook niet erg solide. Na verloop van tijd kropen de kippen gewoon onder het gaas door. Al doende leert men; ik zal in die begintijd wat met kippengaas aan het klooien zijn geweest; de ren werd steeds groter.
En zo gebeurde het mij, tot mijn grote genoegen dat ik vandaag door zoon Peter werd gevraagd om hem te assisteren bij het maken van een ren voor de kippen die Solvej en hij gaan houden. Een meer dan prachtig leghok hebben ze gekocht via marktplaats.com; zo'n mooi leghok heb ik nooit gehad.
Leuk zo samen aan de gang om het gaas te bevestigen aan de palen. Dat had ik jaren geleden voor het laatst gedaan; misschien wel 15-20 jaar geleden. Destijds had ik een winterren en een zomerren; de winterren werd zomers als moestuin gebruikt; de kippenstront die de kippen 'swinters produceerden was uitstekende bemesting voor de snijbonen en de andere groenten die in de zomer groeiden. Na "Tsjernobyl" was er voor mij de lol af; je mocht toen je groenten uit eigen tuin niet meer eten vanwege de mogelijkheid van radioactieve neerslag.
Solvej met één van de luid piepende kuikens.
Vanaf die tijd hebben de kippen steeds op 1 plaats in de tuin gebivakkeerd en was de moestuin passé. De ren had ik destijds zo groot mogelijk gemaakt zodat je op die plek geen tuinonderhoud hoefde te plegen (har har). En de oude moestuin werd heringericht als grasveld voor de kinderen; hun schommel stond daar.
Dat speelde een beetje door m'n hoofd terwijl ik geroutineerd de nietmachine hanteerde bij het bevestigen van het gaas. Maar Peter heeft het meest gedaan hoor!
Intussen hebben ze wel kuikens gekocht die ze nu zelf proberen op te fokken. Helaas zijn de raskippen die ze hebben aangeschaft kennelijk nogal kwetsbaar want er zijn al 2 van de 4 kuikens dood gegaan ondanks de goede zorgen die Solvej aan hen besteedt. Leuk gezicht die kleine kuikentjes onder de warmtelamp.

NB Weet u het verschil tussen een naaimachine en een nietmachine?
Nou ja, een naaimachine naait en een nietmachine niet (har har).
Meer over het houden van kippen
Gezien de belangstelling voor dit Weblog heb ik uitvoeriger Weblogs gemaakt.
Het houden van kippen I gaat vooral over wat ze eten en hoe je de ren moet onderhouden.
Het houden van kippen II gaat over het hok, het kortwieken, het niet branden van snavels en het kortwieken.
Het houden van kippen III gaat over de voordelen van de verschillende rassen van kippen en over de noodzaak van een haan bij de kippen.


2 opmerkingen:

luckyace zei

Nou nee, een nietmachine niet en een naaimachine niet niet (Andre van Duin).

Torketyl zei

of eigenlijk,een nietmachine niet en een naaimachine niet