07 juni 2012

Dit is nou "het spek van slager Blom"

Spekbacon uit Workum
Het is alweer meer dan een week geleden dat ik in Workum was en bij slager Blom inkopen heb gedaan. Dinsdag was ik bij mijn goede vriend Dick op bezoek in Vaals en vertelde hem dat ik spekbacon had gekocht. "Oh", riep hij verlekkerd uit. Dick kende dit spek als broodbeleg. Zijn vader at het op brood; een lichamelijk zwaar werkende tuinder die wel wat calorieën opstookte op een werkdag en wel wat vet kon gebruiken natuurlijk.
Het boek van Diny Schouten onder de al veel in mijn Blog gebruikte titel "Het spek van slager Blom" gaat over tal van ambachtelijk producerende makers van voedsel. Dat spekbacon is een niet veel meer gegeten voedingsmiddel denk ik; veel mensen hebben zich wijs laten maken door allerlei adviserende instanties dat het eten van vet een vorm van zelfvernietiging is. Tja, je moet het natuurlijk wel verstoken in je metabolische machine, net als de suiker en het vet die zo overvloedig door de voedingsindustrie in allerlei ingeblikt- en anderzins verpakt voedsel is verstopt. Maar ik eet liever spekbacon dan dat ik frisdrank drink en dat acht ik ook een stuk minder ongezond! Maar ik wandel ook wel veel natuurlijk om het op te stoken.
Op een heel informatieve site van slagers wordt spekbacon nader genoemd; daaruit wordt ook duidelijk dat Blom in Workum waarschijnlijk de enige slager in NL is die het nog maakt. Ik kan u van harte aanbevelen om een stuk, al dan niet voorgesneden, te kopen om deze onvergetelijke volle smaak te kunnen genieten.
Deze week heb ik via boekwinkeltjes.nl een nieuw exemplaar van het boek aangeschaft; een volgende keer als ik naar Workum ga vraag ik of slager Blom er zijn handtekening in wil zetten.
Ik was aangenaam getroffen dat Dick dit mij voorheen onbekende voedingsmiddel kende.

Geen opmerkingen: