08 juli 2012

Onverwachte, lineaire natuurgebieden

Restanten van WO II, geheel  overgroeid
Afgelopen weekend waren we aan het wandelen in de Eifel; we logeerden in Hotel zur Post te Simmerath, een sterk aan te raden Aufenthalt in de Eifel. De omgeving van Simmerath is fraai zoals uit deze Blog zal blijken; verder heeft Simmerath busverbindingen alle kanten op in de Noord Eifel.
Vrijdag had ik "dienst" oftewel ik had een groep kinderen onder mijn hoede in het kader van Expeditie Salamander, het natuur belevings project van Staatsbosbeheer. Daarna ben ik doorgereisd naar Simmerath; ik zat achter een heerlijke Weizenbier op het terras in de tuin van Zur Post toen Roos tegen zessen arriveerde. Zij was 'smorgens in alle vroegte vertrokken richting Eifel en had de fraaie wandeling van Monschau naar Simmerath via het dal van de Ruhr, Dedenborn en het Tiefenbachtal naar Simmerath achter de rug (dus ook trek in een biertje!). 
We waren nog niet eens op onze kamer geweest en schoven direct aan tafel voor een bijzonder smakelijke vismaaltijd. Herr Braun, de baas van het al generaties lang door de familie beheerd Hotel had weer heerlijk gekookt en we lieten het ons goed smaken.
Zaterdag hebben we een rondwandeling gemaakt via Lammersdorf. Onverwacht kwamen we langs een anti-tankwal uit WO II. Die zie je wel vaker in het grensgebied met België. Als een lintvormig natuurgebied lag dit voormalig "gordijn des doods" dwars door het boerenlandschap. In de foto's van deze wandeling kunt u zien dat de betonnen constructies geheel overgroeid zijn en vaak niet eens meer goed zichtbaar; de natuur heeft de ellende van 1944-1945, toen hier vreselijk is gevochten grondig overdekt. Bloemen, vogels, moerassige stukken; afwisseling volop, maar met een keurig vrijgekapt wandelpad over de oude betonnen, onverslijtbare rand.
We bereikten Lammersdorf met haar opvallende Prümer Konditorei en aten een stuk kersenvlaai van grote kwaliteit. Terug via een andere route (zie de gpx file voor GPS gebruikers).

Geen opmerkingen: