23 augustus 2012

Het lijntje naar Roodeschool

De Toren van het kerkje aan de Torenstraat waar
boekhandel Anker is gevestigd
In de provincie Groningen lopen veel spoorlijntjes; je hebt het lijntje naar Roodeschool, één naar Delfzijl en een internationale lijn naar Nieuwschans en verder Duitsland in. Voor wandelaars is dat een ideale situatie. In vroeger jaren heb ik dan ook best veel gewandeld in Groningen. En nu met mijn DalVrij abonnement wil ik dat weer gaan doen. Het is echter geen sinecure want die lijntjes zijn niet van NS maar van Arriva; dat is lastig met een DalVrij kaart want de voorwaarden zijn per maatschappij de zelfde. Dat betekent dat je vóór half zeven of na 9 uur 'smorgens moet inchecken. Je bent precies om 9.00 uur in Groningen dus je kunt dan eenvoudig weer inchecken op Arriva. Maar voor de terugweg moet je vóór 16.00 uur of na 18.30 inchecken. En dat is vaak net te vroeg met wandelen want je moet dan om 15.00 uur bij een station stoppen; kun je op tijd inchecken bij Arriva en ben je nog voor 16.00 uur in Groningen. Het kan wel, maar het is lastig. Dus kun je die etappes het beste op zaterdag doen.
De Menkemaborg in Uithuizen temidden van de
schitterend aangelegde tuin
Zo niet deze week. Ik had "De Heimans", de flora die Heimans, Heinsius en Thijsse honderd jaar geleden deden verschijnen besteld. Overigens had ik de editie van 1920. De "Boekhandel Anker", die dit boek aanbood zat in Uithuizermeeden, een klein plaatsje vlakbij Roodeschool, maar ook vlakbij Uithuizen alwaar een fraaie cultuurschat, de Menkemaborg bezocht kan worden. Verder heb je de wereldplaats Usquert, ook aan het lijntje naar Roodeschool en daar staat een beroemd bouwwerk van Berlage. Alle reden om de tocht naar het Noorden te ondernemen.
Om 9.45 arriveerde ik in Uithuizermeeden en heb ik het boek opgehaald. Ik werd door dhr Anker uitgenodigd om een kopje koffie te drinken en zag daarbij een klein deel van zijn enorme boekensortering. Bocuse lag daarbij en die heb ik ook direct gekocht. Vervolgens zwaarbeladen via een fietspaadje naar de Menkemaborg in Uithuizen; het was niet mijn eerste keer dat ik de borg zag maar ik was wel zwaar onder de indruk; de tuin en de borg zelf zijn prachtig onderhouden en ingericht. Echt een bezoekje waard!
Een bekende schepping van Berlage:
het raadhuis van Usquert met haar karakteristieke toren
Tot slot door naar Usquert. Echt Amsterdamse school, zonder tierelantijnen en erg functioneel. Volgens mij is het heden helaas buiten gebruik, zal wel met herindeling samenhangen.

Geen opmerkingen: