26 september 2012

Appels uit de Boomgaard Bellet bij Cottessen

Voorbeeld van een appelboom met daaronder
allemaal valfruit waar niemand belangstelling voor heeft
Vorig jaar was ik al eens met Dick bij de boomgaard Bellet geweest; een boomgaard met ouderwetse fruitrassen; vrij toegankelijk en de liefhebber kan het fruit plukken of rapen en meenemen. Daar was verrekte weinig belangstelling voor; het fruit lag vorig jaar allemaal te rotten. Dat ging mij zo aan het hart, met name omdat je die oude fruitrassen nergens meer te pakken kunt krijgen. Eerlijk gezegd lust ik die moderne appels helemaal niet; veel te zoet; de enige handappel waar ik helemaal voor ga dat is de James Grieve. In mijn oude tuin op de Hoflaan staat een boompje waar ik ieder jaar een paar van af mag plukken van de huidige bewoners. Maar in de Bellet staan nog bomen met van die ouderwetse, er niet uitziende Goudreinetten. Bleek groen, ruwe schil, bonkig van vorm, maar heerlijk van smaak en geen appel is meer geschikt voor het maken van appeltaart of appelmoes. En daar ging ik dus voor!
Vanmorgen om kwart over vijf opgestaan, havermout weggeslikt, een paar koppies thee en een kop koffie en hup met de geit. Tot m'n verbazing haalde ik de Intercity naar Maastricht; ik was al voor half negen op het station om uit te checken en moest dus tot negen uur wachten voor ik weer kon inchecken met m'n Dalvrij abonnement. Vervolgens met een dagkaartje voor de bus (ook pas na 9.00 uur geldig) met bus 57 een routa nostalgica door het landschap van Zuid Limburg waar ik in geen jaren was geweest. De laatste jaren ging ik meestal naar Dick als ik naar Limburg ging en dan liepen we eigenlijk altijd een rondje Kerkrade en later een rondje Vaals. Ook mooi, maar anders zal ik maar zeggen. En dan nu door St Geertruid waar ik altijd met m'n vader kwam, in Mesch, zelfde laken een pak. Epen waar ik meer dan vijftig jaar geleden heb gelogeerd met m'n grootouders en bij die gelegenheid voor het eerst in het buitenland kwam. Slenaken waar ik met Anneke een keer als enigen in het grote restaurant (maar toch heel gezellig!) hebben gedineerd rond de kerst 1979. Noorbeek, waar we toen een apartementje hadden gehuurd voor de kerst.
Op een bruggetje over de Geul
In Mechelen uitgestapt en een prachtige route langs de Geul tot de Heimansgroeve. Een hele serie foto's gemaakt. Daar naar boven geklauterd en dan kom je bij de Boomgaard Bellet. Het was nog wat vroeg in het jaar, maar er lag volop valfruit; peren en appels. Gelukkig ook twee bomen met goudreinetten. Ik deed de rugzak van m'n rug en vulde deze met een fors aantal kilo's appels en wat peren. Toen ik hem weer op m'n rug wilde hijsen zag ik dat ik hem in de koeienstront had gezet, oen die ik ben. Zo goed en zo kwaad als het ging gereinigd met nat gras.
En toen besloot ik om door te lopen naar Vaals naar vriend Dick om eens te kijken hoe het met hem gaat. Even gebeld of hij wel thuis was, lekker koffie gedronken, bijgekletst en naar huis. Vermoeiende dag. Het is me zo goed bevallen dat m'n tas al weer klaar staat voor morgen. Als ik op tijd wakker kan worden dan ga ik weer naar Limburg. Ik kijk onderweg wel waar ik zal gaan lopen. Schitterende provincie!

Hugo schreef: Faal actie hoor, al beter dan in je eigen zou ik maar zeggen...

Thea schreef: he lieve zwager, goed bezig hahaha maar super gezellig verhaal, en daar dus gelukkig geen wespen in het rottende fruit 

Geen opmerkingen: