15 september 2012

Een wespensteek in de boomgaard

Hier is duidelijk te zien hoe sterk mijn rechterhand is
gezwollen tgv de allergische reactie op de wespensteek
Donderdag heb ik gezellig een dag opgetrokken met m'n broer Jan. Na een tweetal wandelingetjes in het Robbenoordbos en een bezoek aan de plek in de Wieringermeerdijk waar de Duitsers aan het eind van WO II de dijk hadden opgeblazen gingen we naar zijn huis. In de boomgaard wilde ik graag wat fruit plukken. Er hing helaas niet veel; het zijn toch vooral oude bomen die nog maar weinig vrucht dragen. Echter, één van de perenbomen droeg nog aardig en ik ging aan het plukken. Mijn broer had me nog gewaarschuwd voor wespen, maar helaas ... plotseling voelde ik een steek in mijn hand of er een mes in werd gestoken; het bleek een wesp te zijn. Aangezien ik allergisch ben voor bijen- en wespensteken waarschuwde ik mijn broer dat wanneer ik onwel zou worden hij mij direct naar het ziekenhuis moest brengen. Maar gelukkig liep het niet zo'n vaart; dat had ik, gezien vroegere ervaringen ook niet verwacht. Maar om nou direct in de trein te gaan zitten leek ons ook niet wijs; dus even inchecken voor vier uur en nog even weer terug. Schoonzus Thea en nichtje Ingeborg waren bezorgd en wilden middeltjes halen bij de apotheek of ander medisch handelen voorschrijven. Dat achtte ik niet echt nodig.
Nu ben ik behoorlijk bekend met de reacties bij allergie; tenslotte heb ik jaren lang allergiediagnostiek bedreven en artikelen over allergie geschreven. Ik wist dus precies wat ik kon verwachten. En ja hoor, daar kwamen de reacties opzetten. Klassieke ontstekingsreactie: dolor (pijn), tumor (zwelling), rubor (roodheid) en spoedig calor (warm). Uiteindelijk werd m'n hand zo dik dat hij ook niet meer goed functioneerde; ik zou er geen piano meer mee hebben kunnen spelen (functio laese). De zwelling kroop steeds verder op. Ik ben uiteindelijk een uurtje later met de trein terug gegaan naar huis; ging best maar m'n hand deed wel erg zeer.
De volgende morgen was de zwelling alweer een beetje aan het afnemen; sneller eigenlijk dan ik verwacht had. En ..... ik kon ook direct dit bloggie schrijven!

Hugo schreef: Moet je bedenken dat er veel mensen zijn die over hun hele lichaam zo gezwollen zijn... Alleen dan niet door een wespensteek, maar door hun eigen toedoen.

Douwe schreef: Mooi nieuw excuus: "I'm not fat, I've been stung by a swarm of wasps!"

Thea schreef: ohhhhhhh jemigdepemig wat is het erg geworden zeg, gaat weer helemaal goed hoop ik?

Geen opmerkingen: