23 september 2012

Hanneke de Wit zingt in Utrecht

Hanneke de Wit en begeleider in "De Zeven Linden"
te Utrecht
Wat een afwisseling; stond ik gisteren nog naar adders te speuren, daar zat ik vanmiddag met veel aandacht te luisteren naar een recital voor de Vereniging Vrienden van het Lied. De bekende sopraan Hanneke de Wit, zong voor ons in het intieme zaaltje "De Zeven Linden" te Utrecht.
Ze zong liederen van Fauré, Schubert, Richard Strauss en Tsjaikovski. Wat een prachtige stem en wat een fijn repertoire. Ze had expres gekozen voor wat minder onbekend werk van Schubert. Met het gevolg dat er een paar liederen bij waren die Roos en ik ook samen gezongen hebben: "Auf dem Wasser zu singen" en "Ständchen" en om niet te vergeten "An Sylvia". Ook was er een lied van Fauré dat we samen hadden gezongen. De liederen van Strauss en Tsjaikovski waren mij onbekend. Tsjaikovski had ik ook niet kunnen begeleiden vanwege de taal. Ik herinner mij nog dat Roos op enig moment een partituur voor m'n neus schoof en dat ik begon te spelen (ja ja, ik speelde à vue) en dat ik geen woord verstond van wat ze zong. Ik schoot toen zo vreselijk in de lach; het was een lied in het Zweeds. We zijn niet ver gekomen; ik bleef om die malle tekst lachen. De liederen van Tsjaikovski vond ik verrassend mooi; Hanneke zong ze ook met veel passie; vooraf had ze de tekst ook verklaard.
Na afloop kwamen nog twee toegiften waaronder een prachtig lied van Richard Strauss; ik dacht dat het een van de Vier letzte Lieder was, maar ben er nu niet meer zeker van.
Nog even nagepraat met de twee uitvoerenden. Tot mijn genoegen speelden zij "Auf dem Wasser zu singen" zo snel als dat mijn voorkeur had, terwijl Roos het langzamer wilde. Tot genoegen van Roos bleek dat Hanneke het eigenlijk ook wat langzamer wilde zingen. Tja, wat moet ik daar nou van vinden.

Geen opmerkingen: