29 september 2012

Meel uit Kropswolde

De molen en het winkeltje van Mulder Pot
Al sinds jaren kopen we ons volkoren meel bij zoals we hem noemen, "onze sristelijke vriend", d.w.z. bij de Reformkraam uit Veenendaal. Maar we wilden eigenlijk meel dat daadwerkelijk van een molen kwam en op stenen gemalen. Daarnaast wilde ik graag meel van koren uit NL, bij voorkeur uit de graanprovincie Groningen. Roos had het e.e.a. uitgezocht en zo kwam ik vanmorgen vroeg bij de winkel van Mulder Pot in Kropswolde, Groningen. Gezellige kleine winkel, naast de molen en voorzien van allerlei mixen voor het zelf maken van brood. Maar gelukkig ook volkoren meel in zakken van 2 kilo.
Natuurlijk knoopte ik een gesprek aan met de dame die mij hielp; zij was de molenaarsvrouw. Er wordt inderdaad op stenen gemalen, zij het niet altijd op windkracht. Haar man is al de vierde generatie molenaar op deze molen. Hij wist nog van zijn vader dat hij nog wel eens de hele nacht door ging met malen omdat er eindelijk wind was. Daarom was de elektrische motor een uitkomst. Nou ja, vooruit dan maar.
Kwelders met vogels en schapen
En het graan komt uit Groningen maar niet altijd, want het moet wel van goede kwaliteit zijn. Ik merkte op dat we vroeger toch allemaal brood van Gronings graag aten. "Ja, vroeger", sprak zij met dédain, "toen waren de mensen niet zo kritisch. Maar tegenwoordig moet het brood zo hoog mogelijk rijzen anders klagen de klanten dat het meel niet goed is". Ik ging met 2 kilo de deur uit en heb die vervolgens de hele dag mee gesjouwd. Eerst naar Winschoten, waar ik een half uur moest wachten voor de trein naar Nieuweschans. Er lag een aanbieding voor droge worst, 6 voor een tientje, die ik natuurlijk niet aan mij voorbij kon laten gaan.
En onderweg zag ik niet alleen schitterende kwelders met rode planten maar ook aardappels en daar heb ik er ook een stel van meegenomen en tot slot ook nog een reusachtige uit. Kortom, ik kwam zwaarbeladen en moe aan op station Nieuweschans. En dan nog 3 uur treinen. Hoe ver kun je gaan voor je voedsel (en een fantastische wandeldag in een mensvriendelijke omgeving).

Geen opmerkingen: