14 december 2012

Rondje Noorden

Eén van de fraaie Scandinavische werken op de
tentoonstelling "Nordic Art" in het Gronings Museum
Het volkorenmeel voor de broodbereiding was op en verder wilde ik roggebloem en Zeeuwse bloem insalaan voor het maken van taai-taai volgens het recept van Pellaprat. Dat alles kon ik gaan halen bij Mulder Pot, de molen in Kropswolde. Verder had ik zin om lekker te lezen en daar is zo'n lange treinreis uitermate geschikt voor. Dus met de vrijwel lege stoptrein van 6.30 naar Zwolle en overgestapt op de zeer rustige Intercity naar Groningen. Eerst geprobeerd om in het verhaal van "het schervengericht" van A.F.Th. (zo noemt Adri vd Heijden zich de laatste jaren) te komen. Maar dat lukte niet. Raar begin; misschien later nog eens; Roos is nogal van hem onder de indruk. En toen een boek van Adriaan van Dis over Afrika opgeslagen. Zo'n e-reader is toch wel verrekte handig; neemt nauwelijks ruimte in beslag en je kunt er een macht aan boeken op zetten; keuze genoeg.
Aangekomen in stad Groningen even naar de markt gelopen; ik kon pas na 9.00 uur inchecken bij Arriva voor het vervolg van de reis. In Kropswolde zag ik dat de openingstijden van de winkel vanaf 10.00 uur waren. Maar voor de deur stond een vrachtwagen en de molen stond open. De mulder zelf was daar aan het werk en ik maakte een praatje met hem. Zo wist hij mij te vertellen dat Zeeuwse bloem een hoog-kwaliteits product is, zgn. banketbakkerskwaliteit. Verder bleek dat het volkorenmeel afkomstig is van onvervalste Groningse tarwe en natuurlijk gemalen wordt op steen; de beste manier om tarwe te malen aldus Harold McGee. Mulder Pot maalt ook spelt, nu nog afkomstig van een Limburgs bedrijf maar in de toekomst wellicht ook uit Groningen. Leuke ontwikkeling. Ik deed vervolgens stevig inkopen en met een zware rugtas terug naar Groningen.
In het Gronings museum was een tentoonstelling "Nordic Art": schilderijen van kunstenaars uit Scandinavië. Zo uit de tijd rond het jaar 1900. Prachtig werk; een expositie die ik een ieder van harte moet aanbevelen.
En voor de zelfbakkers: maak dan meteen gebruik van de gelegenheid om op steen gemalen meel in te slaan. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is het winkeltje vanaf 10.00 uur geopend. Voor het assortiment kun je de website consulteren.

1 opmerking:

Roos zei

Nou vind ik net het Schervengericht van AFTH niet om door te komen.