08 januari 2013

Lamb curry op de Overtoom

Bij ons bezoek aan Berlijn heb ik op de kerstmarkt een paar kruiden gekocht: curry, paprika, vanillestokjes. Afgelopen zaterdag had ik met de paprika al Gulyas bereid om Ab en Roos voor te zetten en een vanillestokje voor het onbeschrijflijk lekkere nagerecht: vanillevla, bereid met boerenmelk, boerenboter en kakelverse eieren.
Vanmorgen stond ik zo te bakken en te braden met die curry uit Potsdam: Lamb Curry, uit een oud kookboekje, geschreven door Wina Born, een culinariste uit de oude doos. Aan dat boekje zit een hele geschiedenis en daar stond ik al roerende over te peinzen.
Ooit, in de winter van 69/70, Lien en ik waren nog maar net getrouwd en we woonden (woningnood!) op een nauwelijks te verwarmen zolderkamer op de Overtoom in Amsterdam. Op een koopavond gingen we van koude ellende de straat op, naar het Leidseplein en de Leidsestraat en gingen een (verwarmde) Bruna winkel in. Daar lag dat kookboekje: "Beroemde gerechten uit de wereldkeuken". We kochten het en gingen later, vol verwachting naar onze zolderkamer en wilden wat lekkers maken; nou dat werd niet veul want we hadden slechts een pakje tomatensoep in huis. Ik herinner me nog die teleurstelling.
Recept van Lamb Curry
Het eerste gerecht dat we eruit maakte was, u raadt het al, Lamb Curry. Bij m'n ouders thuis. Pijnboompitten, een ingrediƫnt van het gerecht, waren toen nog nergens te verkrijgen?! We hebben er later nog veel uit gekookt en schreven erin wanneer en hoe het smaakte.
Toen we gingen scheiden was dit het enige dat we allebei wilden hebben en daar hebben we toen samen verdriet om gehad, ongetwijfeld speelde bij ons beiden die herinnering aan de Leidse straat. Ik heb het uiteraard aan Lien gelaten. Maar toen ik met Anneke later in de stad kwam bleek dat er een nieuwe uitgave was van het boekje en dat hebben we toen gekocht. Het zelfde verhaal; we hebben er vaak uit gekookt en aantekeningen gemaakt in het boekje. En opnieuw raakte ik het boekje kwijt bij de scheiding. Maar ........ mijn ouders hadden eveneens een exemplaar zo bleek bij de opruiming van de spullen nadat beiden waren overleden. En dat exemplaar heb ik nu en dat sta ik aan niemand meer af.
Vanavond eten we Lamb Curry volgens het recept van Wina Born. Of er inmiddels geen 43 jaar voorbij zijn gegaan.


Geen opmerkingen: