14 februari 2013

Fijn, al die communicatiewetenschappers?!

Heldere informatie?! Komt de bus nou wel of niet?
Onlangs hoorde ik in de berichtgeving dat er in een bepaalde periode 50.000 lieden waren "afgestudeerd" in communicatie-wetenschappen en ongeveer 250 in de techniek. En dat zullen we merken ook! Technici worden van overal geworven; Engelsen en Polen hoorde ik noemen. Er zijn zelfs bedrijven uitgeweken naar het buitenland omdat er in NL onvoldoende technici zijn.
En dan die communicatiewetenschappers; gek word je er van; informatie wordt zodanig versluierd dat je amper meer begrijpen kunt wat er bedoeld wordt. Als treinreiziger erger ik me inmiddels alweer enkele jaren aan de berichtgeving bij vertraging: "dames en heren, de Intercity naar Rotterdam van 12.35 vertrekt over 10 minuten", en vijf minuten later het zelfde bericht. Dan vraag je je af of bedoeld wordt dat de trein 10 minuten vertraging heeft of dat de vertraging inmiddels is opgelopen tot 15 minuten. En dat allemaal om te voorkomen dat het woord vertraging wordt genoemd vermoed ik zo; alsof versluiering de informatie ook verteerbaarder maakt; in tegendeel, althans ik erger me er iedere keer weer aan. En in de trein het zelfde. Werd tot voor het tijdperk der communicatie-wetenschappers gewoon het aankomst-station genoemd daar krijg je nu vaak een hele riedel van welke stations je nog kunt verwachten en dat de trein volgens de dienstregeling is aangekomen of met 2 minuten vertraging waarbij dan omstandig excuses worden gemaakt.
Afgelopen zondag had Huib in zo'n Intercity gezeten van beginpunt Den Haag t/m Venlo en het enige plezierige was dat het lijstje van te verwachten stations steeds korter werd; hij raakte er gestoord van (terwijl Huib zo'n rustig karakter heeft).
Overigens hoor je mij niet klagen over de NS hoor; ik heb in al die decennia dat ik met de trein reis de kwaliteit enorm zien toenemen; de frequentie en de capaciteit van de treinen is ongehoord verhoogd resp. vergroot; dat verdient alle respect. En donder gewoon op met al dat geleuter en die communicatielui; heeft niemand behoefte aan.
En zojuist heb ik door die moderne onzin de bus gemist. We hebben sinds enige tijd electronische borden op de bushaltes die aangeven over hoeveel minuten je de bus mag verwachten. Ik had me gehaast; wilde een zak met 2 kilogram spelt volkoren meel en een potje desem naar de tuin van Eyckenstein brengen om aan Rémy en Renée te geven. Bus 58 zou volgens de aanwijzing over 3 minuten arriveren en bus 77 over 8 minuten. Ik stond rustig op bus 58 te wachten. Totdat de onderste regel me opviel: de halte was vervallen. Ik had nog 0 minuten en holde, uiteraard tevergeefs naar de volgende halte. Met de pest in m'n lijf ben ik naar huis gegaan om dit Bloggie te schrijven. Misschien een geluk bij een ongeluk; inmiddels sneeuwt het stevig en ik geloof het verder wel. Ik blijf lekker thuis en ga Livius lezen!

PS
Zojuist Rémy aan de lijn gehad (ouderwets voor aan de telefoon gesproken har har) en vernomen dat er vandaag niemand op de tuin was vanwege het winterweer; inderdaad geluk bij een ongeluk.

Geen opmerkingen: