08 februari 2013

Het CLB en Turks fruit

Vrouw met kind van beeldhouwer
Jan Wolkers
De meesten van u zullen de film van Turks fruit, naar het boek van Jan Wolkers wel eens hebben gezien. In dat boek is een scène dat de kunstenaar zelf aan de koningin, in dit geval koningin Juliana zou worden voorgesteld. Vanwege het diepe décolletée van de vrouw van de kunstenaar ging dat feest niet door. Jan Wolkers beschrijft die gebeurtenis van de opening van het laboratorium van het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst, het CLB op zeer geestige wijze.
In 1974 werkte ik bij het CLB in een houten laboratoriumgebouwtje met uitzicht op het beeldje dat prominent voor op het terrein van het CLB stond. Turks fruit heb ik altijd een prachtig boek gevonden en ik moest daar altijd aan denken als ik het beeldje zag. Wolkers schrijft ook hoe het beeld tot stand kwam; zijn vrouw vond het maar niks dat poseren met een pop.
Vandaag ging ik met mijn goede vriend Peter C. naar een receptie vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd van een voormalig klasgenoot van ons, Frits S. Tja, inderdaad zoals ik al vaststelde in één van m'n vorige Blogs: de baby-boom generatie bereikt de pensioengerechtigde leeftijd. We waren wat aan de vroege kant en vonden het een leuke gelegenheid om eens langs onze oude school en door onze oude buurten te rijden. En zo zag ik de Josephus Jitta straat weer eens terug na zoveel jaar. Maar we kwamen ook via onze voormalige middelbare school, het Hervormd Lyceum West aan de Johan Huizingalaan bij het CLB, nu Sanquin geheten. Ik ben op speurtocht gegaan en zag het genoemde beeldje al spoedig staan. De werkomgeving was natuurlijk onherkenbaar veranderd, maar het oude beeldje stond er gelukkig nog, zij het lang niet meer zo prominent als in vroeger tijd.

1 opmerking:

Lineair Beeldresearch zei

Beste 11Science,

Ons bedrijf zoekt foto’s en illustratiemateriaal voor de schoolboeken van uitgeverij Noordhoff. Momenteel zijn wij voor het boek “Nieuw Nederlands”, op zoek naar een foto van het beeldje van Jan Wolkers dat staat bij voorheen het Centraal Laboratorium van de bloedtransfusiedienst in A'dam. Ik vond die foto op uw blog: http://4.bp.blogspot.com/-78ah6P-r7X0/URVKLf6uffI/AAAAAAAAKXA/fN2WYXTCxO8/s1600/DSC01033.JPG

Zouden wij deze foto voor dit doelende mogen gebruiken? En zo ja, heeft u dit beeld in groter formaat beschikbaar? Ik hoor het graag!

Met vriendelijke groet,

Ellen Bal
Lineair Beeldresearch
foto@lineairbeeldresearch.nl