10 juli 2013

Potvissen en dolfijnen


Karakteristiek beeld van de duikende potvis; staart
ten afscheid opgestoken naar de kijkers.
We verbleven in de hoofdstad van de Azoren, Ponta Delgada op het eiland Sao Miguel. We zijn niet veel verder gekomen dan het centrum van het stadje; gezellige terrasjes, goede (vis)restaurants, karakteristiek geplaveide straten. Uit de map die we van de Arke hostess hadden gekregen konden we opmaken welke excursies er waren. Dat is een prima insteek om je bestemmingen te kiezen. Uiteraard maakten we geen gebruik van de (peperdure) excursies maar gingen we met de bus naar die plekken toe en vonden zelf onze weg.
Zo ook de Atlantische oceaan op om dolfijnen en walvissen te gaan bekijken; verplicht onderdeel van een vakantie op de Azoren. Terwijl we over de boulevard bij de haven liepen te flaneren, bekeken we en bevroegen we de verschillende ondernemers die een Whale tour aanboden. Ons oog viel al snel op de boot van de organisatie Mobydick tours. Prachtige, stevige en stabiele boot die in vroeger jaren werd gebruikt in het personenverkeer naar de andere eilanden van de AzorenDeze boot is indertijd in de Azoren zelf vervaardigd van het hout van de imposante woudreuzen die we op de vulkaanhellingen hebben zien staan, aldus vertelde de kapitein; het volledig houten interieur is dan ook prachtig
De kapitein is terecht trots op z'n schip en vertelde ons dat het hem om het plezier van de gasten ging; als er walvissen waren gespot (vanaf de kust door z'n zoon op de zelfde manier als in vroeger jaren werd gedaan voor de walvisvangst, vanaf bepaalde uitkijkpunten) dan ging hij er achteraan net zo lang totdat de passagiers ze ook daadwerkelijk hadden gezien. Dan kon de excursie dus behoorlijk uitlopen. Garantie kon hij niet geven, maar als de passagiers ontevreden waren dan gaf hij het geld terug. En hij was al zo veel goedkoper dan de andere ondernemers (dat hadden we tot onze verbazing ook al vastgesteld; en dat terwijl hij de mooiste boot had).
De captain voor zijn comfortabele schip
De captain stond voortdurend druk te telefoneren met de waarnemer(s) aan wal om de juiste plek te vinden om de walvissen te kunnen "spotten".
Wij hebben een kostelijke middag gehad op die grote oceaan; spelende dolfijnen in de boeggolf en uiteindelijk ook potvissen! En niet eentje maar zeker vijf stuks; de captain wist ze steeds perfect te vinden mede dankzij de waarnemers aan wal en de waarnemer op het dak van de boot. Ik was vooral onder de indruk van het geluid van het uitademen; je hoorde als het ware de enorme borstholte resoneren; prachtig om te horen van zo vlakbij. Dus volledig voldaan kwamen we weer aan in de haven. We vroegen de captain, José Fernando of hij wilde poseren voor het schip. Hij voldeed graag aan het verzoek. Dus gaat u naar de Azoren, boek in ieder geval bij Moby Dick tours. U kunt het prachtige schip overdag zien liggen. De excursie gaat om 14.00 uur van wal. De 35 eurootjes zijn het meer dan waard.

Geen opmerkingen: