12 september 2013

De Zomerdijkstraat

De voorkant lijkt wel een oerwoud
Mijn vriend Peter C. verraste mij door het genoegen dat hij sinds onze gezamenlijke wandeling bij Bunnik van enkele weken geleden, in het wandelen vindt. Hij is niet zo'n wandelaar; met name het wandelen in de natuur dat vindt hij eigenlijk maar niks. Hij is architect en realiseerde zich dat het wandelen in de stad om de gebouwen eens nader te bekijken ook in NL een heel leuke bezigheid is en goed valt te combineren met de broodnodige lichaamsbeweging. En zo zijn we vandaag samen aan de wandel gegaan in Amsterdam. Jawel, de Zomerdijkstraat waar het beroemde ateliergebouw staat uit de twintiger jaren. Ik had het onlangs tevergeefs gezocht en maar goed ook, want zonder de toelichting van Peter had ik het maar een teleurstellend geheel gevonden.
De voorkant van het gebouw was totaal begroeid met klimop; niet zo'n beetje, maar werkelijk de hele voorgevel was bedekt. Had Jan Wolkers, die hier gewerkt heeft vast heel fraai gevonden. Aan de voorkant zag je niet zoveel bijzonders, maar aan de Noordkant, de achterkant van het gebouw was de functionaliteit duidelijk. Hoge ateliers met het juiste (noorder)licht. Ook nu waren er allemaal kunstenaars in gevestigd zo te zien. Hier heeft Jan Wolkers zijn "Leda en de zwaan" gemaakt in de vijftiger jaren en heeft hij met zijn toenmalig gezin gewoond.
Aan de achterkant kun je de ateliers zien
Dit deel van Amsterdam is bijzonder interessant vanwege de architectuur. We liepen op een stuk van enkele kilometers en Peter vertelde het verhaal erbij. Vond ik verdraaid interessant hoewel veel het linkeroor in ging om met spoed het andere oor weer te verlaten. Maar het is weer eens iets anders dan dat eeuwige groen!

Peter C. maakte mij attent op een fraaie bloemlezing over Jan Wolkers en de Zomerdijkstraat.

Geen opmerkingen: