14 oktober 2013

Processor in het bos

Hier de geavanceerder machinerie
van de processor
In het Houdringhebos wordt de afgelopen weken stevig huis gehouden; bomen worden geruimd en in stukken gezaagd; stapels hout verrijzen. Onlangs sprak ik met Jan tH over hoe dat hout oogsten in een bos nu precies ging. Jan werkt voor een belangrijk deel van zijn tijd als bosecoloog in Zweden dus hij kent de ins en outs van bosbeheer. Van hem had ik het eerst over "processor" in het bosbeheer gehoord, maar ik had zo'n gevaarte nooit eerder gezien. Ik had hem gevraagd hoe snel dat ging en dacht aan zo'n 5 - 10 minuten per boom. "Nou", had Jan gezegd, "dan doet hij het niet snel genoeg". Nee, slechts enkele minuten per boom dat is de productie.
En nu was ik met Roos in het bos en hoorde het gegrom van een machine en regelmatig het gebonk van een omvallende boom. Natuurlijk gingen we even kijken en daar stond het machien. Eigenlijk viel het mij nogal mee hoe groot hij was. Maar misschien niet groot maar wel bijzonder vernuftig. Het apparaat klemt zich om een stam, zaagt deze door zodat de boom omvalt, haalt er in één moeite door de zijtakken af, zaagt hem in stukken en daar ligt dan in opgestapelde stukken de 50 jaar oude spar.
Het bos knapt er enorm van op; overal weer licht voor de overgebleven bomen en planten en niet te vergeten de insecten.
Van mijn boswachter vriend Ab kreeg ik nog toelichting over de processor n.a.v. deze Blog. Dat voeg ik hier toe, met dank aan Ab.
Weet je waar ik aan denk als ik zo’n gigant aan het werk zie … aan een reuzen insect dat bomen op eet. Als je daarbij nog even bedenkt dat hij iedere boom opmeet terwijl hij de takken eraf jast, de segmenten die erin zitten berekent. Die per segment afzaagt en apart opstapelt en terwijl de segmenten doorgeeft en op GPS aangeeft waar hij ze neergelegd heeft voor de combinatie die het hout op komt halen. Als boswachter geven wij de coördinaten door van mierenhopen, roofvogelnesten of zeldzame planten etc. en dat gaat ook in zijn computer en dan weet hij waar hij wel en niet moet rijden. Werkelijk een zeer geavanceerd insect! Onderstaande processor kan ook in moeilijk begaanbaar terrein. Heeft’ie wat weg van een insect of niet?

Melle schreef: Ik vond deze apparaten nogal eng en verwoestend, ik ben blij om te horen dat het allemaal best wel meevalt en dat het zelfs extra nuttige toepassingen heeft.

Geen opmerkingen: