21 november 2013

Staatsmosbeheer

Het hek moest gerepareerd worden
Eigenlijk is de donderdagmiddag onze bridgemiddag, maar .......
Een paar maanden geleden had ik met Ab en de werkgroep Eilandspolder riet helpen ruimen op een paar perceeltjes. Het was toen warm; de dazen hadden me flink te grazen genomen, maar bovenal vond ik het een heel gezellig gebeuren en die Eilandspolder is toch wel een bijzondere plek. Allemaal veeneilandjes omgeven door puur Noord Hollandse prutsloten. Wanneer je er met de boot doorheen vaart en je ligt wat aan de diepe kant dan kom je nauwelijks vooruit omdat de schroef door een soort zwarte erwtensoep moet draaien en in het schroef"water" borrelen de moerasgassen omhoog.
Deze werkgroep oefent haar bezigheden uit op de derde (?) donderdag van de maand en dus vandaag en dat meldde Ab mij met de vraag of ik misschien zin had om mee te doen. Nou dat had ik wel, maar ik moest natuurlijk wel bridgen op de donderdagmiddag. Van Roos mocht ik een daggie vrij nemen en zo stond ik hedenmorgen om kwart voor vijf naast m'n bed; koppie thee, ontbijtje, koffie gezet en mee in de thermosfles, paar stukken van de bij nader inzien toch wel heel aardig gelukte taai taai mee en met de fiets naar het station. Ik haalde zelfs nog een treintje eerder (6.02 uur) en ook een Intercity eerder naar Amsterdam CS en was om 7.45 in Edam waar Ab me al stond op te wachten. Met de auto naar Noordschermer en naar de werkschuur van Staatsbosbeheer.
Eerst met het hele kluppie aan de koffie. Willem kwam binnen en had problemen met de naam waaronder Ab functioneert: Staatsbosbeheer, dat moest toch Staatsmosbeheer zijn tot grote hilariteit van allen en Ab in het bijzonder. Het gaat bij al dat riet maaien en afvoeren namelijk om het behoud en vooral ook de ontwikkeling van het veenmosrietland ecotype. Het draait daarbij vooral om het karakteristieke veenmos. Rob had speciaal een loepje meegenomen voor de determinatie van dit mos.
Bijna klaar; ik zat er behoorlijk doorheen
En toen hup met de boot naar het eilandje waar we ons rot zouden werken tot 14.00 uur. Een hek moest gerepareerd worden omdat de koeien van het belendend perceel het natuurterreintje hadden betreden; ongewenst want daarmee verdwijnt juist het veenmos. Het werd de mooiste dag van de week zo had ik al gezien op het weerbericht; wel koud, maar zonnig. Een paar woelmuizen werden opgeschrikt en eentje moest zelfs het loodje leggen onder het maaigeweld; een haas bleef zich verschuilen in het riet totdat hij wel moest omdat hij anders door de maaier geplet zou worden en rende tussen ons door om te ontsnappen.
Er lag veel riet; er was waarschijnlijk nooit gemaaid of misschien 20 jaar geleden aldus Ab; zwaar werk dus. Dat heb ik geweten; ik was zo ontzettend moe tegen het eind en m'n pols begon behoorlijk zeer te doen van het tillen; zo'n krachtpatser ben ik nou eenmaal niet helaas. Eenmaal weer terug in de werkschuur kon ik niet meer ophouden met gapen zo moe was ik.
Was pas weer tegen zessen thuis; er stond gelukkig nog wat van de cassoulet van gisteren; om 20.00 uur lag ik al in m'n mandje.

Geen opmerkingen: