08 december 2013

Medea in Alkmaar

De cast van Opera2day bij het eindapplaus. We waren zwaar onder de indruk. Gaan we meer van horen.
Het was laat geworden dus pas tegen negenen serveerde ik een (uitgebreid!) ontbijt op bed. Daarna een drietje gewandeld met z'n tweetjes en ons opgemaakt om naar Alkmaar te gaan. Eerst naar het museum, daarna lekker uit eten en ten slotte waar we feitelijk voor kwamen: de opera Medée, de franse vertaling van Medea, een Griekse tragedie in  operavorm gecomponeerd door Cherubini. Ik houd niet zo van opera vanwege die meestal lullige verhaaltjes die eronder spelen (net als ballet trouwens). Maar de klassieke Medea wilde ik graag zien. We hebben genoten; het thema is natuurlijk echt drama maar was door tekstschrijver en componist wel heel erg goed vorm gegeven. Muziek grijpt mij altijd erg aan, maar ik werd zo door medelijden met Medea gegrepen dat ik bij het vallen van het doek voor de pauze een brok in m'n keel had en niet goed kon praten.
Maar het museum was ook van grote kwaliteit. Een zeer helder opgezette (permanente?) tentoonstelling met video toelichting over de bezetting van Alkmaar en het  begin van de victorie. Maar ook mooie 17e eeuwse schilderijen en een tijdelijke tentoonstelling van "De Bergense school". Afgezien van Charley Toorop sprak het mij niet zo aan, maar het geheel vonden wij een herbezoek meer dan overwegenswaardig.
Het diner had wat voeten in de aarde. Roos had al enige tijd tevoren een restaurantje uitgezocht en plaatsen besproken. Maar we konden het maar moeilijk vinden. En toen we er dan uiteindelijk voor de deur stonden dachten we eigenlijk dat het nog gesloten was; het was nog donker er brandde nauwelijks  licht. Maar het was wel open; de radio stond aan; het leek wel een kantine en ik had er direct een onprettig gevoel bij. Maar we hadden besproken en Roos het het uitgezocht. Maar ik vond het er afgrijselijk en moest gewoon weg. Dus zijn we toch vertrokken en vervolgens hebben we een leuke bistrot gevonden: "De dertien balken", vlakbij de brug naar het NS station en daar hebben we, voorafgaand aan de voorstelling heerlijk en gezellig gegeten. Was ook helemaal niet nodig om te reserveren.

Het was een hele onderneming en we waren behoorlijk moe bij thuiskomst; ik kreeg vlak voordat we thuis waren nog een lekke band ook?! Maar het was een verrukkelijke dag geweest.

Geen opmerkingen: