08 februari 2014

Kistjesdag 2014

Inmiddels ben ik alweer 7 jaar lid van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV). De leukste bijeenkomst van de NEV vind ik de Wintervergadering, kistjesdag en dat was vandaag. De leden geven voordrachten over wat zij op entomologisch gebied hebben gedaan het afgelopen jaar en daarbij gaan dan "kistjes" rond met insecten. De lezingen lopen geweldig uiteen. De kistjes hebben voor een belangrijk deel plaats moeten maken voor Powerpoint presentaties maar dat mag de pret niet drukken.
Vandaag was er een presentatie van iemand die zich had verdiept in een niet erg in de belangstelling staande soort insecten: de stofluizen; piepkleine beestjes, als stofjes. De vleugeltekening komt aan de orde tot in ver détail, het voorkomen, de eerste vondst, nieuwe soorten en andere facetten. Fantastisch wat er te vertellen is over zo'n familie van nietige beestjes. Vervolgens een voordracht van een dame die een fraaie serie van insecten die zij in haar tuin fotografeerde en in natuurgebieden in de buurt. Zij adviseerde "zaaivenkel"  om insecten van nectar te voorzien en naar je tuin te lokken (interessant voor Roos die graag insecten in haar tuintje ziet). Een lezing over "haantjes", een groep prachtige insecten die nogal wat vraat veroorzaken. Een lezing over - en een kistje met een enorme kever en zijn cocon die in palmkronen leeft en een slachting aanricht in de palmen van Frankrijk en Spanje.
Tijdens de pauze kwam ik in gesprek met iemand wiens interesse voor insecten merkwaardig genoeg door precies het zelfde boekje was gewekt als de mijne: "Het leven der mieren" van prof. Raignier. Hij probeerde al jaren om er een exemplaar van te bemachtigen. Ik heb het inmiddels voor hem besteld bij boekwinkeltjes.com; daar waren er meerdere van beschikbaar. Mijn eigen exemplaar kon ik in de gauwigheid niet vinden.
Daarna kwamen Hugo en Marjorie nog bij ons eten. Gezellige afsluiting van een heel leuke dag.

Geen opmerkingen: