23 mei 2014

De kloof van Lissos

Op de boot naar Sougia
Lissos bestaat niet meer; het is een al eeuwen geleden verlaten antieke stad. Maar wat is gebleven is de naam die je ook terug vindt in de naam van een strandje en in de naam van de kloof.
We gingen met de ochtendboot van 8.30 uur naar Sougia; een leuk, zeer rustig, klein toeristenplaatsje met een strandje, winkels, restaurantjes en een prachtige wandeling in de genoemde kloof. Die wandeling maakten we de eerste middag. Van beneden naar boven. Eerst had ik een zak kersen gekocht en daar liep ik van te snoepen; en een mooie houten lepel van olijfbomenhout. Beetje onhandig om die mee te nemen bij deze wandeling want je moest behoorlijk klauteren. Dus verstopte ik beide bij het begin van de klim. Prachtig zo'n kloof. De natuur is er zo afwisselend.
Halverwege de kloof rezen de wanden heel hoog en kaarsrecht boven ons uit. Daar zaten allemaal mussen; dit is kennelijk de natuurlijke habitat van deze vogels die ik slechts ken als stadsbewoners.
Enorme steile wanden van de kloof
Ergens houdt de wandeling in de kloof op en voert zij verder stijl naar boven. Held die ik eigenlijk niet ben heb ik dat met veel genoegen gedaan. Boven gekomen op de vlakte liepen we richting Lissos. Van bovenaf kon je de antieke stad in de vorm van ruïnes zien liggen. Daar gaan we een keer naar toe met het bootje alzo besloten wij. Op de terugweg vonden we in het bos een enorme keverlarve; wellicht van een vliegend hert of een andere grote tor. Lijkt net een rups maar heeft niet van die schijnvoetjes. Mooie natuur daar.
We zagen ook veel plantensoorten en we hoorden allerlei vogelgeluiden. We waren vrijwel alleen in deze kloof; dat verhoogt het plezier wel ontzettend. Deze plek werd kennelijk ook gebruikt door de hier en daar los lopende geiten als overnachtings- of schuilplaats; er lag een grote hoeveelheid ingedroogde keutels; het leken wel kattenbakkorrels maar bij verpulvering was duidelijk dat het om keutels ging.

Geen opmerkingen: