06 mei 2014

In ieder geval geen vlinderhaft

Bizarre insecten op een strandje bij Sigri op Lesbos
Bij onze reis naar het uiterste puntje van Lesbos, Sigri, kwamen we uiteindelijk bij een klein haventje terecht: onze lunchplek. Bovenop stond een kapelletje en er was een strandje met wat bloemen. Het is wonderlijk tot hoe ver de bloemen en grassen eigenlijk oprukken tot vlak bij het zoute water; volgens Ruud komt het door het vanuit het eiland opdringende zoete water. Hier is natuurlijk weinig eb en vloed, althans onvergelijkbaar veel minder dan bij onze kust met de Noordzee. Rusteloos liep Harold, onze meest gedreven natuurfotograaf rond met camera en scherp waarnemingsvermogen. Hij riep ons er allemaal bij omdat hij een bijzonder insect had waargenomen. Eerlijk gezegd zag ik het niet eens direct; het was deels doorzichtig en bijzonder goed gecamoufleerd tegen de bonte achtergrond van bloemen. Een wonderlijk dier; geen echte vlinder; deed me denken aan de Libelloides die ik vorig jaar in Macedonië heb gezien en die door Frits B. werd gedetermineerd als Libelloides Longicornis. Volgens Herman was het een Vlinderhaft en leefde hij slechts 1 dag, aldus had hij vernomen van een zelfbenoemde deskundige tijdens een eerdere reis. Ze zaten van het stuifmeel te eten alzo was wel duidelijk dus een ééndags bestaan leek mij bijzonder onwaarschijnlijk. Ik maakte er een foto van met het idee om die maar eens naar Frits te sturen voor een echt deskundige determinatie. Bij onderzoek op internet zag ik al direct dat dit geen vlinderhaft was, dus raadpleegde ik Frits. Hij was duidelijk verrast; hier zijn antwoord op mijn vraag of dit een vlinderhaft was:

Dag Ferry,
Oh wat goed, dat jij die insecten gezien hebt waar ik m'n leven lang al naar uitgekeken heb omdat het zulke bizarre dieren zijn met hun draadvormige achtervleugels. Volgens het boek dat ik bij de hand heb zijn ze van het geslacht Nemoptera (maar niet de soort die daarin afgebeeld staat: Nemoptera bipennis) en behoort tot een eigen familie: Nemopteridae. Ze zijn verwant aan onze mierenleeuwen. In de woestijnachtige gebieden van Arabië en Azië komt een aantal soorten voor; die van jouw foto zijn heel goed herkenbaar en goed te determineren door een kenner. Ik heb me laten vertellen dat ze vooral 's nachts actief zijn en heel snel kunnen vliegen, iets wat je niet direct verwacht van zulke bizarre insecten. Hoe je dergelijke dieren uit moet schelden met een Nederlands klinkende naam, weet ik niet. Het woord vlinderhaft klinkt Hollands, maar waar het op slaat weet ik niet.
Groeten,
Frits

N.B. Frits B. wordt algemeen beschouwd als één van de grootste vlinderdeskundigen van NL.

Daarnaast gaf mijn goede vriend Ab vD, eveneens deskundige op het gebied van determinatie aan dat het zijns inziens ging om een Nemoptera Sinuata. Bekijk zelf de foto's maar en dan zie je dat dat waar is.

Geen opmerkingen: