05 september 2014

Spijbelen, wandelen en naar Betawi

De huisjes bij de kerk van het oude dorp Sloterdijk
We zijn de gang naar muziekcentrum Vredenburg inmiddels zo zat dat we vandaag hebben gespijbeld. En ook morgenavond zullen wij het glasorgel aan ons voorbij laten gaan. Het festival Oudemuziek is niet helemaal aan ons besteed. Vonden we Collegium 1704 grandioos, daar verveelde de rest ons eigenlijk al snel; ligt vast aan ons, maar die melige renaissance muziek kan ons niet zo bekoren. En het is ook gewoon te veel om iedere dag te gaan luisteren.
Met een bevrijd gevoel namen we vanmorgen de trein van 8.58 naar Utrecht en om 11.15 stapten we uit de buurtbus in Bergen aan Zee. De eerste etappe van het Trekvogelpad stond op ons menu. Het was in het begin van de rit licht bewolkt maar na een uurtje brak de zon door en liepen we door een prachtig duinlandschap, hier en daar prachtig paars gekleurd door de struikheide. Alkmaar, zo hadden we uitgerekend zouden we niet voor 16.00 uur kunnen bereiken en dus sloegen we bij Egmond a/d Hoef af naar Heiloo. We moesten voor 16.00 uur inchecken met onze Dalvrij kaarten, vandaar.
Bij station Amsterdam Sloterdijk stapten we uit en we liepen door het enorme gebouwencomplex dat daar sinds mijn jonge jaren is gerealiseerd. Mensen kinderen, wat is het daar veranderd sinds ik er met m'n vriendjes wandelde op weg naar mijn grootouders in Zaandam, maar dat is dan ook wel 56 jaar geleden inmiddels. Maar eenmaal onder de Coentunnelweg door herkende ik het weer; je kon het oude Sloterdijk nog zien liggen, met het kleine kerkje waar op dat moment net een bruidspaar kwam ter inzegening van het huwelijk. We liepen er een beetje rond; leuk hoor, ik was er zo lang niet geweest.
Van daar door naar toko Betawi op de admiraal de Ruijterweg, ons geadviseerd door Ko en Lien; zij eten daar zo'n beetje iedere maand en altijd Nasi Rames. We waren er ontzettend vroeg en hadden er alle begrip voor dat we even moesten wachten. En we werden beloond want we hebben er heerlijk authentiek indisch gegeten; de djeroek poeroet blaadjes en de sereh kon je proeven. Nog dank voor het advies Lien en Ko.
Addendum: Beste toko's van NL:

1. Toko Pandora (Hoofddorp) Adres: Nieuweweg 59, Hoofddorp
2. Toko Si-Pentje (Den Haag) Adres: Merkusstraat 196, Den Haag
3. Toko Semarang (Groningen) Adres: Gedempte Zuiderdiep 119, Groningen
4. Toko Madjoe (Amstelveen) Adres: Amsterdamseweg 183, Amstelveen
5. Toko Menteng (Voorburg) Adres: Franse Kerkstraat 12, Voorburg

Geen opmerkingen: