29 januari 2015

Toch een Swarovski verrekijker

De verrekijkerhoek in "House of outdoor & Optics"
te Maarssen
Inmiddels ben ik toch al een aantal jaren behoorlijk actief met de hobby van het vogels kijken; lekker combineren met mijn grote hobby van het wandelen. De kijker hinderde me eigenlijk daarbij zodat ik bij de langere wandelingen de prioriteit bij het wandelen legde en de kijker thuis liet. Vond ik vaak toch wel erg jammer, zeker in de ze tijd van het jaar waar je vaak goed zicht hebt door het ontbrekend gebladerte en er veel wintergasten in het land verblijven.
Een heel ander aspect was de kijker die ik mij had aangeschaft. Eigenlijk had ik direct een Swarovski willen aanschaffen; best aan de prijs maar wel gewoon de beste die er is. Ab had er eentje en ook Adriaan en wanneer ik met mijn eigen Bushnel had gekeken merkte ik toch wel het kwaliteitsverschil. De laatste maanden heb ik vooral met Cyria vogels gekeken en ook zij heeft een Swarovski; ik nam mijn eigen kijker gewoon niet meer mee en keek door de hare en dat beviel me zo goed dat ik definitief besloot om ook een Swarovski aan te schaffen. Had ik natuurlijk direct moeten doen maar had me door Jap laten bepraten; hij had als boswachter inventarisatie genoeg aan een Bushnel en vond het dus onzin dat ik als beginnend amateur over een beter apparaat zou beschikken. Maar het mindere gewicht in combinatie met het breder zichtveld, de grote helderheid, contrast en lichtsterkte is het voor mij buiten kijf dat het een goede aanschaf is. Verder voelt de Swarovski veel prettiger aan in de hand.
En dus naar Maarssen, naar de buitensportzaak aldaar die gespecialiseerd is in verrekijkers: "House of Outdoor & Optics". Cyria zou ook naar de winkel komen om me te adviseren. Ik kwam als eerste binnen en zag daar "jan", mij inmiddels bekend van de filmpjes op Internet: "U bent Jan, ik ken u van internet", begroette ik hem. We hadden direct een goed gesprek over verrekijkers; kop koffie erbij en daar kwam Cyria ook aanzetten.
We gingen naar de afdeling verrekijkers en Jan lichtte toe wat de mogelijkheden waren; ook zag hij wat er zoal mankeerde aan de door mij meegenomen Bushnel kijker. De prijs viel mij eigenlijk mee en zo besloot ik om voor mezelf de vergelijkbare kijker te kopen die Cyria ook gebruikt en voor Roos een kleintje; samen kostten ze minder dan ik dacht dat een Swarovski kijker kostte. Verder nam Jan de Bushnel van mij over voor een mooi bedrag en kreeg ik een tegoedbon voor andere sportartikelen. Aangezien ik een nieuwe broek wilde aanschaffen heb ik er daar direct twee van gekocht en hield ik nog een tegoed over. Geheel voldaan naar huis en geluncht met Cyria. Van samen vogels kijken kwam helaas niets; het was vreselijk weer. Maar daarom niet getreurd.
'sAvonds kwam Roos heel laat bij mij op de flat; ze was naar de opera geweest en zou bij mij komen slapen. Ik had het licht in de kamer aan gelaten zodat ze binnen zou durven komen; ik wilde haar natuurlijk verrassen met de kijker die ik voor haar had gekocht. Ik had gezien dat Jan ook nog ongemerkt een leuk klein geschenkje in de tas had gedaan: een kristallen verrekijkertje van Swarovski, een slijpindustrie tenslotte! Dat gaf ik eerst aan Roos en daar was ze al verguld mee. En daarna de echte kijker, bijzonder geschikt ook voor gebruik in de schouwburg, dus echt iets voor Roos, voor natuur en schouwburg! Ze was er helemaal verguld mee.

Geen opmerkingen: