03 oktober 2016

Wie wil 130 worden?

Het programma "Zomergasten" van de VPRO wil ik nog wel eens bekijken via "uitzending gemist". Vooral de uitzending met onze premier vond ik een genoegen om te zien en niet te vergeten natuurlijk de uitzending met Robbert Dijkgraaf als gast; die vond ik weergaloos; fijn om een inkijkje te krijgen in de mens "Dijkgraaf". Maar een uitzending met een schrijfster waarvan de naam me - gelukkig -  is ontschoten en vooral die met een 38-jarige hoogleraar interne geneeskunde die werkzaam was in Australië vond ik ontluisterend zelfs afgezien van haar wens om de zanger Udo Jürgens tot slot uit te zenden.
De uitspraak dat je gaat onderzoeken en ook verwacht dat de mens 130 kan worden met kunst en vliegwerk vond ik te gek voor woorden; dat het kostenaspect van een dergelijk onbiologisch huzarenstukje buiten haar skoop viel zei al veel; het gaat natuurlijk om de eigen heroïsche aanpak van het "probleem". Ze liet opnames zien van een diepzeeorganisme dat nog veel ouder was dan 130 jaar; of dat een antwoord geeft op de vraag of mensen dat wel willen of psychisch wel aan zouden kunnen. Dood gaan is toch onderdeel van het leven; na een al dan niet tevreden stellend leven is het toch ook mooi dat je "de voorstelling" - zoals Annie M.G. Schmidt het noemde - weer mag verlaten.
Het noopte in ieder geval Roos en Bart tot het formuleren van een fraaie OllekeBolleke; drs. P zal dit gedicht vanaf gene zijde vast en zeker met tevredenheid en instemming tot zich nemen:

Medische wetenschap!
Doodgaan wordt uitgesteld
Arts op TV
heeft de mond ervan vol

Tot 130? die
levensverlengende
godsdienst van pillen
daar draai ik van dol

Geen opmerkingen: