03 december 2016

Agneta

Bij de HoVo cursus van afgelopen woensdag werd door de docent gesproken over het realiseren van arbeiderswoningen door het echtpaar van Marken in Delft. Jacques van Marken had de Gist en Spiritusfabriek tot leven gewekt, was een idealistische ondernemer die goed voor zijn arbeiders wilde zijn en voor hen een bijzonder fraaie woonsituatie creƫerde. Met een startkapitaal van zijn vader en van de bankier Mees en met een opleiding aan de Polytechnische school te Delft (de voorloper van de TH denk ik) en een ferme dosis ondernemersgeest en idealisme ging Jacques aan de gang daarin krachtig bijgestaan door zijn vrouw Agneta.
De schrijver van dit boek, Jan van der Mast heeft zich vooral geconcentreerd op een romantisch aspect van dit kinderloze echtpaar. Jacques bleek een dubbelleven te hebben waar Agneta achter was gekomen en daar is feitelijk dit hele boek omheen geschreven; mooi beschreven, bijzondere vrouw die Agneta. Het arbeiderswoonparadijs is in de vorm van een tuinstad rond een vijver en heeft de naam "Agnetapark" gekregen. Onder die naam bestaat het nog steeds.
Ik had eigenlijk wat meer willen weten over het ontstaan van die fabriek en vooral over de drijfveren van de directeur om zo tegen de gewoonte in zo goed te zijn voor de arbeiders; we spreken over eind van de negentiende eeuw, een vreselijke tijd voor fabrieksarbeiders aldus Auke van der Woud.
Jan van der Mast is misschien geen Annejet van der Zijl, maar hij kan heel goed vanuit globale gegevens een mooi verhaal formuleren. Ik heb het met plezier in een adem uitgelezen.
Lees ook.

Geen opmerkingen: