01 februari 2017

Voor de laatste keer?

Begin Pieterpad
Afgelopen zaterdag ging ROos met haar wandelvriendin Janneke een etappe van het Pieterpad lopen. Het Pieterpad, bekendste langeafstandspad van ons landje, totaal bijna 500 kilometer; van Noord naar Zuid lopend, beginnend in Pieterburen en helemaal naar de Pietersberg onder Maastricht. Deze wandeling heb ik in de afgelopen dertig jaar meerdere keren gelopen; misschien wel enkele etappes overgeslagen maar vele ook meerdere keren gedaan met name de etappes in Groningen en in Limburg.
In dat weekend bedacht ik mij dat ik het Pieterpad nu wel eens systematisch in m'n eentje als er niemand mee wil ga lopen en wel zo spoedig mogelijk beginnen en dat was dus vandaag!
Officieel stempel in m'n wandelboekje
Om 5 uur ging de wekker en ik had geen idee waarom; lag nog te slapen als de bekende os, maar snel realiseerde ik mij dat Pieterburen lag te wachten.
Klaar voor de start
Om iets voor half zeven op het station waar de jonge vrouw die ik daar vaak heb ontmoet om die tijd inderdaad zat te wachten en mij vriendelijk groette. Vanaf Zwolle met de Intercity razendsnel in Groningen. Daar even rondgelopen voordat de trein naar Roodeschool me naar Winsum bracht waar een busje mij als enige passagier door het fraaie Noord-Groningse landschap naar Pieterburen bracht.
Heden theehuis
Foto gemaakt van het beginpunt en een kopje koffie gedronken in het café waar de wandeling ook officieel begint. Een ontzettend aardige jonge knul hielp mij daar; schonk koffie, vertelde honderduit over Pieterburen en vroeg ook of ik een stempel wilde. Nou dat wilde ik wel in het boekje.
En toen ging ik op pad. Het pad begon anders dan in mijn boekje; liep nu een stukje door Pieterburen en dan achter het dorpje langs. Ik passeerde een voormalig gebouwtje waar vroeger godsdienstonderwijs werd gegeven; nu theehuis.
Kerk van Pieterburen
Iets verderop de kerk en vervolgens de eindeloze leegte van het Noord-Gronings landschap. Het was veel kouder dan in Bilthoven; had m'n trui gelukkig niet uitgetrokken; het waaide en met mijn handen diep in mijn zakken liep ik tegen de stevige zuid-westen wind in. Ik moest aan mijn oude buurman Tom denken die altijd zei: "als je naar Groningen gaat moet je een extra hemd aantrekken". Hij had gelijk want het was best koud.
Onderweg lekker een boterham met zelfgemaakte paté gegeten op een bankje bij een wegwijzer. Er kruisen hier verschillende LAW wandelpaden waaronder natuurlijk het Pieterpad.
Allemaal wegwijzers en een etensbankje

Na een uur lopen kwam ik in Eenrum, een mooi plaatsje met een fraaie kerktoren en mooie villa's. Bij eerdere gelegenheden heb ik er wel eens over gedroomd om hier te gaan wonen en dan ICT werk vanuit huis te doen. Zou nu zomaar kunnen met Internet als verbindings techniek.
Onderweg kwam ik nog door Mensingeweer, een piepklein dorp met een enorme windmolen. Dat zijn wel de heel mooie plekjes van Groningen hoor!
En dan de laatste loodjes tot Winsum. Totaal ruim 12 kilometer, dus een korte etappe, maar ik vond het met die kou wel genoeg. Had nog gepland om in een toko in Groningen te gaan eten, maar heb daar van afgezien. Lekker vroeg, 16.30 weer op station Bilthoven; fitness spullen zaten in de fietstas dus een kwartiertje later zat ik lekker op te warmen in de sauna!


Speciale voetgangersbrug voor het Pieterpad

Kerk van Eenrum

Mooie villa in Eenrum

Imposant molen van Mensingeweer
Grappige boerderij met kop-hals architectuur maar
toch de voorgevel gedraaid naar de weg toe

Geen opmerkingen: