23 april 2017

Voor 2 euro per uur naar Essen

Op weg naar de feestelijke dienst
Onze laatste uren in Brilon; we zijn er nu vaak genoeg geweest; we willen nu andere delen van het Sauerland gaan verkennen, te beginnen binnenkort in Bad Laasphe. Dus een gevoel van "Abschied". Nog even door de stad geslenterd; we kwamen bij de grote kerk en zagen een rij van kinderen op hun "paasbest" gekleed als bruidjes en de jongens in keurig pak; een katholieke feestdag. Ik was zo onbescheiden om het tafereel te fotograferen. Even later zagen we een fotosessie van een moeder die haar bruid-dochtertje uitvoerig stond te fotograferen bij de oude waterput op de markt; het haar bijzonder kunstig gevlochten.
Verder geslenterd; de Bauernstube bekeken; naar het kerkhof waar ik een serie eenvormige kruisen had gezien vanuit de bus: erebegraafplaats? Het bleek een enorm familiegraf te zijn. Maar verderop wel bij elkaar het droevig resultaat van twee wereldoorlogen; allemaal jonge mensen.
Sobere oorlogsgraven voor de zonen en dochters
van Brilon die vielen in de twee wereldoorlogen
Inmiddels was het tijd voor de bus naar de wereldplaats Meschede alwaar we de Flixbus zouden nemen. Alles weer als een uurwerk. De rit naar Essen met de Flix duurde 2.30 uur en kostte per persoon 5 euro?! Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan! Schertsend zei Roos: "dat is 2 euro per uur. Op de aankomsthalte zag Roos dat er een dagelijkse Flixbus rijdt om 10.00 uur van Essen naar Amsterdam. Zij had de middagbus geboekt die om 14.30 uur naar Utrecht rijdt. "Maar eens even kijken", spraken we af. In het hotel gekomen zocht ik op m'n ielepiel, na een hoop geklooi om WiFi aan de gang te krijgen naar verbindingen van Essen voor morgen naar Utrecht of Arnhem, lauw oene, oftewel: alleen om 14.30 uur. Dat schoot niet op, maar later bedacht ik mij dat het wel eens een verbinding kon zijn die Utrecht overslaat.
Het grote marktplein van Brilon met de waterput
en restaurant Jägerhof op de achtergrond
Maar op dat moment moesten we ons toch een beetje haasten; we moesten naar de opera en die begon al om 18.00 uur; voor die tijd wilden we nog iets eten. Al met al hebben we Bratwurst mit Brot gegeten en waren we al om 17.00 uur gepikt en gedreven bij de opera. Maar er ging al veel volk naar binnen. Er was een voorprogramma met een lezing over de opera: "Le prophète", van Meyerbeer. Uiteraard was de inleiding in het Duits en kon ik het maar half verstaan en begrijpen. Idioot verhaal als gebruikelijk bij de opera, handelend over de figuur Jan van Leyden en de godsdienstwaanzin van de 16e eeuw in en rond de stad Münster. Ik heb daar wel eens wat over gelezen naar ik dacht zelfs in een boek van Yourcenar; maar eens nakijken.
Meschede, wachten op de Flixbus
De opera was een groots gebeuren; fantastische zang; zeer afwisselende muziek van hoog gehalte. Helaas had ik de verrekijker vergeten en kon ik de - Duitse - tekst helemaal niet lezen. Het verhaal was ook niet af te leiden uit het gebeuren maar kon ik achteraf en met de hulp van Roos wel oppikken.
Het duurde wel erg lang; van 18.00 tot 22.30 uur, zij het met een tweetal pauzes. Volkomen verzadigd van de muziek liepen we weer naar ons hotel, dat we overigens nog kenden van een eerder bezoek aan Essen.

Geen opmerkingen: