19 mei 2017

I contain multitudes

Een fascinerend onderwerp; de bacteriën waarmee wij samen gaan. Stephen Jay Gould prikkelde al zo met zijn opmerkingen over de plaats van "hogere diersoorten", waaronder hij ook de mens verstond en de bacteriën. Deze microörganismen bevolkten de aarde niet alleen veel en veel eerder dan de meercelligen, maar qua aantal en volume vormen ze bij elkaar de absolute meerderheid: als je het volgens Gould over het aardoppervlak zou uitstrijken vormden de bacteriën een laag van een meter; dat is nogal wat.
Maar het in de titel genoemd boek beschrijft de huidige stand van kennis omtrent het samengaan van de "hogere" organismen en de eencellige bacteriën en dat is fascinerender dan ik voor mogelijk had gehouden.
Ed Yong heeft een vlotte en aansprekende manier van het openbaren van kennis. Met zijn boek haalt hij de bacteriën uit de hoek van gevaarlijke organismen, die bestreden moeten worden om ziekten te voorkomen, naar de wereld waarin we niet zonder hen zouden kunnen en zo zit het wel in elkaar!
Ik ben biochemicus en gepromoveerd op een proefschrift betreffende de immunologie. In mijn tijd werd het ontrafelen en steeds verder ontrafelen op cellulair en moleculair niveau als sleutel tot het achterhalen van het complexe proces van o.a. de immunologie beschouwd. Het boek van Ed Yong kent veel meer een holistische benadering die door de moderne technologie is mogelijk gemaakt. Ik ben nog niet eens op de helft van het boek en geniet er met volle teugen van.
Dit is een tweede voorbeeld van een jonge wetenschapper die op een onverwachte manier kennis publiceert voor een groter publiek; met de andere bedoel ik Giulia Enders, auteur van het boek "Darm mit charme". Hulde! 

Geen opmerkingen: