30 augustus 2017

Nog een keer naar het fotomuseum

Jager van het San volk Zuid Afrika
Vanmorgen hoorde ik de beloofde regen al kletteren terwijl ik voorzichtig probeerde om weer bij de wereld te komen; echt een museumdag zoals we ons gisteravond al hadden voorgenomen. Niet te veel haasten en wachten totdat de bui over zou zijn. Pas om half twaalf hadden we uiteindelijk de trein, maar we hadden dan ook uitgebreid ontbeten en rustig koffie gedronken.
In Rotterdam CS de metro genomen; was ik in geen jaren mee gegaan (afgezien van vorige week een heel klein traject). Station Wilhelminaplein was indrukwekkend qua architectuur; meer allure dan de Amsterdamse metro of de Madrileense metro; echt heel mooi.
Een groep sjamanen Papoea Nieuw Guinea
Het Nederlands Fotomuseum hadden we snel gevonden; ik wilde graag de foto's van de inheemse volkeren uitgebreid fotograferen; was er vorige week niet van gekomen. Roos was ook onder de indruk en ook nu bij tweede bezoek heb ik genoten van het moois aan natuur en inheemse mensen dat door Salgado in zwart-wit foto's heeft neergelegd.
Die inheemse volkeren fascineren mij sinds ik in het boek "paarden, zwaarden en ziektekiemen" van de pen van Yared Diamond heb gelezen dat landbouw zo slecht had uitgewerkt op de volksgezondheid. Bij mij had toch vooral de gedachte postgevat dat de landbouw juist de "sprong vooruit" had betekend.
Bewoner boomwoning Nieuw Guinea
Ik wilde e.e.a. toetsen aan de gezondheidstoestand van nog in de pré-historie levende volkeren en daar gaven deze foto's goed inzicht in. Zowel de papoea's van Nieuw Guinea, de indianen van de Amazone, de San uit Afrika, ze zagen er goed doorvoed uit; niet te dik, maar zeker niet ondervoed zoals ik me de beelden herinner van de TV wanneer er weer eens ergens een hongersnood was door een misoogst.



Geen opmerkingen: