25 februari 2013

Schumann in Zaandijk

Clara en Robert Schumann,
hun liefde is het onderwerp van
"Frauenliebe und -leben"
Waren we vorige week zaterdag bij de Hugo Wolff dag, daar zaten we zondagmiddag in de trein op weg naar Zaandijk. We wilden naar het optreden van zangeres Mijke Sekhuis met pianiste Shuann Chai gaan luisteren. Dat vond plaats in een historisch pand, het raadhuis van Zaandijk. Vanwege de sneeuw hadden we voor de zekerheid maar een treintje eerder genomen met als gevolg dat we vrijwel als eersten ons entrée konden maken en de beste zitplaatsen konden bezetten in de fraai met Zaanse taferelen uit de achttiende eeuw beschilderde zaal. Het kwartet dat het concert zou besluiten was nog aan het oefenen; zodoende kregen we al een voorproefje. We zaten vooraan, bijna in de "orkestbak" alwaar je de muziek heel intensief kon genieten.
Het concert festival Zaandijk was georganiseerd rond Shuann Chai and friends en had al enkele dagen achter de rug. De piano fortes die op de verschillende lokaties werden bespeeld waren ter beschikking gesteld door Frans Wytema, de Evert Snel van Zaandijk zal ik maar zeggen. Wij verbaasden ons er (als enigen waarschijnlijk) al over dat er zomaar iemand achter de piano forte, een historisch instrument nota bene was gaan zitten en een paar accoorden aansloeg. Maar dat was de eigenaar van het instrument, Frans Wytema zelf.
Wij waren speciaal gekomen voor Mijke Sekhuis; zij zou de liederencyclus "Frauenliebe und -leben" van de hand van Robert Schumann voor ons gaan zingen. Ik had me er bijzonder op verheugd want de liederen van deze cyclus raken mij altijd diep. Roos en ik hebben ze in het verleden ook samen gezongen, en vooral het laatste lied, wanneer de man is gestorven is zo emotioneel dat ik er altijd een brok van in mijn keel krijg; met name het einde, wanneer de piano de beginmelodie opnieuw ten gehore brengt vind ik zo emotioneel. Nou, Mijke en Shuann stelden ons niet teleur. Mijke zong met zo'n expressie dat ik ademloos zat te luisteren; Roos was zo geëmotioneerd dat ze de tranen in haar ogen had. Na afloop van het concert had ik nog even gelegenheid om met Shuann en Mijke een paar woorden te wisselen en te bedanken voor de prachtige uitvoering.
De overige onderdelen met de strijkers waren bijzonder sfeervol. Zo moeten de concerten in de tijd van Schumann zelf ook hebben plaats gevonden. We hebben een heerlijke middag gehad. Dank aan de uitvoerenden en de organisatie. Wie weet gaan we volgend jaar weer!

Ik heb voor de liefhebbers op Youtube gekeken voor uitvoeringen van Frauenliebe und -leben. Je kunt een oude opname van Kathleen Ferrier vinden die zeker de moeite van het luisteren waard is en een fraaie ingehouden uitvoering van de zangeres Edith Mathis. Maar dat haalt het toch niet bij een "life" uitvoering zoals zondagmiddag in Zaandijk van Mijke en Shuann.

Geen opmerkingen: